Ga naar de inhoud
Economie

Verblijf hotels en campings ingestort in maart: 57 procent minder gasten

Sommige vakantiegangers ruilen de camping in Frankrijk al in voor een Nederlandse. Beeld © ANP

Eigenaren van hotels, pensions en campings kregen al in maart zware klappen door de coronacrisis. Het aantal boekingen stortte in, met name in Flevoland en Noord-Holland.

In januari en februari ging het nog als een zonnetje met de Nederlandse hotels, pensions, vakantieparken en campings. Toen was er nog een stijging in het aantal hotel- en campinggasten.

Maar in maart werd alles anders door de coronacrisis en was er sprake van 57 procent minder gasten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

80 procent minder Chinezen en Italianen

Vooral hotels hadden het zwaar te verduren. Hoteleigenaren zagen in de eerste drie maanden van het jaar 19 procent minder gasten aan de balie verschijnen. Bij de campings en vakantieparken ging het iets 'beter', met een afname van 11 procent.

Lees verder onder de video.

Nachtje in een hotel? Dat gaat nu heel anders

04:22

Door de vliegbeperkingen kwamen er een stuk minder mensen uit het buitenland naar Nederland. In maart verwelkomden hotels 66 procent minder buitenlandse reizigers.

Er kwamen zelfs 80 procent minder Italiaanse en Chinese gasten. Een zakenreis zat er ook niet meer in: het aantal zakelijke gasten daalde met 57 procent.

65 procent minder gasten in Amsterdam

Dat maart een belabberde maand was voor hoteleigenaren is ook terug te zien in de omzetcijfers. In het eerste kwartaal daalde de omzet gemiddeld met een kleine 17 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Met name hotels in Flevoland en Noord-Holland hadden veel lege kamers. Amsterdam was ineens trekpleister af: daar verbleven 65 procent minder mensen in maart.