Economie

De olieprijs staat alweer op 40 dollar, hoe komt dat?

04 juni 2020 13:13
Een arbeider aan het werk bij een jaknikker die olie gaat oppompen. Beeld © Getty

Eind april was de prijs voor een vat Brentolie gekelderd tot onder de 18 dollar (16 euro), inmiddels is in iets meer dan zes weken ruimschoots verdubbeld tot zo'n 40 dollar. Hoe komt dat?

De prijs van Brentolie begon dit jaar op 66 dollar, zakte na het uitbreken van de coronacrisis even tot 17,50 dollar en staat inmiddels weer op zo'n 40 dollar. De uitslagen voor Amerikaanse WTI-olie waren dit jaar nóg groter, met zelfs even negatieve prijzen, maar in Europa en de rest van de wereld wordt vooral naar de prijs van Brent gekeken.

Vraag en aanbod zijn weer aardig in evenwicht, zegt energieanalist Jilles van den Beukel. In april was er nog sprake van een enorm overaanbod, maar de vraag trekt weer wat aan en tegelijkertijd is het aanbod flink gedaald, legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?

Vraag herstelt

In april was de vraag nog zo'n 26 miljoen vaten per dag lager dan de circa 100 miljoen vaten waar normaal sprake van is. Als gevolg van de coronacrisis lag in grote delen van de wereld het leven deels stil en dat leidde tot minder vraag vanuit de industrie. Verder was er ook minder benzine nodig voor auto's.

Inmiddels is de industrie voorzichtig aan het opkrabbelen, terwijl consumenten minder met het openbaar vervoer en meer met de auto reizen. In mei lag de wereldwijde vraag nog 21 miljoen vaten onder het niveau van begin dit jaar en verwacht wordt dat dit in juni nog 15 miljoen vaten zal zijn, aldus Van den Beukel.

Aanbod is gedaald

Aan de andere kant is het aanbod met zo'n 15 miljoen vaten olie per dag gedaald, zegt hij. Saoedi-Arabië heeft de productie met zo'n 3 miljoen vaten per dag teruggebracht en Rusland iets minder.

Verder is de productie in de VS ook met zo'n 3 miljoen vaten per dag gedaald, terwijl er elders ook minder werd geproduceerd. Dat komt onder andere door de lagere prijzen maar ook doordat er minder opslagcapaciteit was om de olie op te slaan, aldus Van den Beukel.

Stijgt de olieprijs verder?

Vraag is of de olieprijs verder zal oplopen. Jos Versteeg, die bij InsingerGilissen onder meer de oliesector volgt, denkt van niet. Rusland heeft aan een olieprijs van 40 dollar voldoende om de begroting rond te krijgen.

Saoedi-Arabië heeft het dubbele nodig, maar Rusland heeft geen verdere prijsstijging nodig. Rusland, Saoedi-Arabië en de VS zijn de drie grootste olieproducenten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat

Schalieolie VS

Als de olieprijs verder zou stijgen, dan wordt het ook weer aantrekkelijker voor de Amerikaanse schalieolie-industrie om meer te gaan produceren, aldus Versteeg. Eerder wilde vooral Rusland de schalieolie-industrie in de VS uit de markt drukken.

Ook Van den Beukel wijst erop dat bij een hogere olieprijs de productie ook weer zal toenemen. Een hogere productie kan ook leiden tot een lagere prijs.

Oliemaatschappijen

Op de wat langere termijn verwacht Versteeg wel een hogere olieprijs. De grote olieproducenten hebben volgens hem een prijs van tussen de 40 en de 50 dollar per vat nodig: “40 dollar is de ondergrens, Shell zit ongeveer op 50 dollar.”

Van den Beukel schat in dat grote oliemaatschappijen een olieprijs van 45 tot 50 dollar nodig hebben, als ze ook dividend willen uitbetalen. Voor Shell is dat, na de recente verlaging van het dividend met twee derde, nu zo'n 40 dollar, denkt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van