Ga naar de inhoud
98 procent

Zo rustig: je zou bijna op de landingsbaan van Schiphol kunnen slapen

Beeld © ANP

Als vanaf Schiphol alleen passagiersvluchten zouden gaan, kon je op de banen rustig een kort dutje doen. En dat geldt ook voor de andere vier Nederlandse luchthavens. Het passagiersverkeer daalde in april namelijk met maar liefst 98 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Via Amsterdam Schiphol reisden slechts 126 duizend mensen. In april 2019 waren dit er nog 6,1 miljoen, blijkt uit cijfers van het CBS. Op de vliegvelden van Rotterdam, Maastricht en Groningen Eelde is het passagiersvervoer helemaal stilgevallen.

Vanaf Eindhoven vertrekken nog wel mensen. Daar daalde het aantal reizigers van bijna 606.000 passagiers naar slechts 8.000. 

Lege toestellen

De vluchten die vanaf Schiphol en Eindhoven gaan, trekken bovendien minder passagiers. De gemiddelde bezettingsgraad per vlucht kelderde van 82 procent vorig jaar april naar 29 procent in april 2020.  

Van de passagiers in april 2020 had ruim 56 procent een bestemming binnen Europa, waarbij het Verenigd Koninkrijk met 13,7 duizend en Duitsland met 11,9 duizend reizigers de meest voorkomende bestemmingen waren.  

Verenigde Staten

De meest gekozen bestemming buiten Europa was zowel in april 2019 als in april 2020 de VS. Alleen was het aantal in 2020 maar een fractie van dat van vorig jaar, namelijk 18 duizend tegenover 554 duizend.

Alleen het vrachtvervoer houdt de luchtvaartsector nog een beetje overeind, blijkt uit de CBS-cijfers. Het vrachtvervoer daalde in april met slechts 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. 90 procent van de goederen gaat via Schiphol, de rest via Maastricht.