Het is nog onduidelijk hoe hard de coronacrisis de Nederlandse economie raakt. Maar Nederland houdt rekening met zelfs de zwartste scenario's. En daarbij wordt een bankencrisis niet uitgesloten, ook al is er geen enkele aanleiding dat dat zo ver komt. Dat zegt Minister Wopke Hoekstra in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.
Het Centraal Planbureau sluit een financiële crisis niet uit als de recessie te lang aanhoudt. Het kan zelfs zo zijn dat de overheid nog een keer moet ingrijpen om de bankensector overeind te houden.
Ook Hoekstra houdt rekening met zo'n scenario, ook al is dat heel extreem en is er nu geen aanleiding om te denken dat er een bankencrisis bij komt.
"Hasekamp (directeur CPB, red.) zegt dat als een recessie maar erg genoeg wordt en een aantal negatieve factoren krijgt, dat je dan zo’n scenario niet meer kan uitsluiten."
Hoekstra wil net als Hasekamp heel voorzichtig formuleren en benadrukt dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat het zo ver komt. "Dus laten we onszelf ook vooral niet die kant op praten."
Grotere buffers
Het helpt wel dat de banken nu grotere buffers hebben dan tijdens de economische crisis van 2008. "Dat helpt banken ook om ondernemingen weer te helpen. Banken hebben de afgelopen periode ook fors en veel sneller krediet geleverd zodat bedrijven niet zijn omgevallen."
Ook de overheid trekt miljarden uit om het bedrijfsleven te helpen door de crisis te komen. Maar dat kan niet voorkomen dat er toch bedrijven omvallen, zegt Hoekstra.
Of er nog geld beschikbaar is om eventueel banken overeind te houden is puur hypothetisch, aldus de minister.
Video: minister Hoekstra bespreekt de scenario's
Terrassen weer open
"Het grootste probleem van de economie is niet of ik als minister van Financiën het vermogen heb meer geld te lenen. Het probleem is veel meer hoeveel schade er dan aan de economie is ontstaan."
Hij noemt het ontzettend belangrijk dat de terrassen weer opengaan en de economie langzaam weer op gang lijkt te komen. "Dat gaat echt helpen en dat is uiteindelijk voor ondernemers heel veel meer waard dan nog een extra steunpakket van de overheid."
7,7 procent
Het Centraal Planbureau kwam in maart met het onheilspellende bericht dat een recessie onafwendbaar is in Nederland. In het ergste geval wordt het 7,7 procent economische krimp. "Je hoopt dat het minder is. Maar dat getal komt overeen van met de 7,5 procent van het IMF."
Het CPB rekende met meerdere scenario's. Maar de kans dat het een meevaller wordt, lijkt klein, zegt de minister. "Ga er maar van uit dat het niet een van de positieve scenario's wordt."
Hoe het echt uitpakt is nog lastig in te schatten, zegt hij. "Ik hoop dat we daar in de zomer een beter beeld van hebben." Op 16 juni komt het Centraal Planbureau met nieuwe prognoses voor de ontwikkeling van de economie.