Economie

556 miljoen voor gemeenten, provincies en waterschappen vanwege coronacrisis

28 mei 2020 10:51
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld © ANP

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen 556 miljoen euro van het rijk om de dienstverlening overeind te houden. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, staatssecretaris Vijlbrief van Financiën en de medeoverheden met elkaar afgesproken.

Lokale en regionale overheden hebben door het wegvallen van inkomsten en het uitvoeren van extra taken door de coronacrisis moeite om de dienstverlening voor inwoners op peil te houden, schrijft het ministerie in een persbericht.

Het geld uit het steunpakket is bedoeld voor onder meer kinderopvang, lokale culturele voorzieningen zoals bibliotheken en muziekscholen, maar ook voor het open houden van sociale werkbedrijven, jeugdzorg en het laten doorlopen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Toch sanctie tegen massaontslagen in nieuw steunpakket

Zo wordt de 566 miljoen euro verdeeld

Gemeenten hebben door de coronamaatregelen vaak veel minder inkomsten. Er komt bijvoorbeeld veel minder toeristenbelasting en parkeerbelasting binnen. Met een bedrag van 225 miljoen euro worden gemeenten hierin tegemoet gekomen.

Het rijk trekt nog eens 144 miljoen euro uit als voorschot voor jeugdzorg en de Wmo. Voor de extra kosten die gemeenten hebben gemaakt om de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep te organiseren, komt er compensatie van 23 miljoen euro.

Voor sociale werkbedrijven is voor de periode van 1 maart tot en met 1 juni dit jaar nog eens 90 miljoen extra uitgetrokken.

Lokale culturele voorzieningen zoals bibliotheken, muziekscholen, musea en filmhuizen krijgen nog eens 84 miljoen euro extra.

Gemeenten werden al eerder gecompenseerd voor onder meer kwijtschelden van huur van sportverenigingen (90 miljoen euro) en het niet innen van het abonnementstarief in de Wmo (18 miljoen euro). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europa: coronacrisis kost bedrijven maximaal 1200 miljard euro

Staatsecretaris in gesprek over kosten OV

Aan het openbaar vervoer wordt ook gedacht. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat voert nog overleg met de provincies, de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, vervoerregio Amsterdam en de vervoerders over een vergoeding voor extra kosten door coronamaatregelen.

Rust

Ook is nu al vastgesteld hoeveel de gemeentes en provincies dit jaar en volgend jaar krijgen van het Rijk. Dat bedrag schommelt normaal gesproken mee met de uitgaven van de landelijke overheid, maar gezien de huidige crisis zorgt dat voor onzekerheid. 

De zekerheid die nu wordt geboden over de inkomsten moet volgens staatssecretaris Vijlbrief de nodige rust geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van