Economie

Geruzie over flappentap: kleine banken balen van hoge pinkosten

25 mei 2020 13:41
In de afgelopen week werd 30 procent minder cash geld opgenomen. Beeld © ANP Foto

Kleine banken die niet zijn aangesloten bij het netwerk van Geldmaat klagen over de hoge kosten die ze moeten betalen voor het gebruik van de pinautomaten. Volgens de kleine banken moeten ze fors meer betalen dan toen Geldmaat nog niet bestond.

Toen grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro nog niet het samenwerkingsverband hadden opgezet wat Geldmaat is, maakten de kleine banken losse afspraken met de verschillende grootbanken over de kosten van het gebruik van pinautomaten door hun klanten. In de nieuwe situatie merken de kleine banken dat het voor hen niet per se voordelig uitpakt, beschrijft het Financieele Dagblad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pinautomaten worden geel, banken stoppen met losse automaten

In 2019 begon de uitrol van Geldmaat, een samenwerkingsverband van de drie grootbanken waarmee er efficiënter en goedkoper gewerkt zou moeten worden. In plaats van dat in een winkelstraat drie pinautomaten van drie verschillende banken waren, moest er één Geldmaat komen waarbij met alle bankpassen gepind kon worden.

Kosten hoger

Praktisch en goedkoper, was de gedachte. Maar over het goedkoper-deel zijn de kleine banken niet te spreken. "De kosten zijn hoger dan voorheen", zegt Daan Joosen van Van Lanschot. "Sinds Geldmaat er is, betalen we meer dan we deden bij de verschillende banken."

Hoeveel de verhoging precies is, en wat er nu of in het verleden betaald moest worden, dat mag Joosen niet zeggen. Doet hij dat wel, dan is er sprake van contractbreuk.

Knab onderzoekt kostenverlaging

De bank Knab onderzoekt of de kosten omlaag kunnen, vertelt woordvoerder Anne-Ruth Groen. "Als een dienst opeens een stuk duurder wordt, is het niet heel onlogisch om te kijken of we die kosten naar beneden kunnen krijgen. Anders moeten we dat doorberekenen aan de klanten, en dat doen we liever niet."

Ook Groen mag niet zeggen om hoeveel geld het gaat, wat er betaald wordt voor een transactie of om wat voor procentuele stijging het gaat. "Het is in ieder geval hoog genoeg om aan de bel te trekken. We snappen dat de kosten omhoog kunnen gaan als dat goed onderbouwd is, maar dat is het in dit geval ook niet", zegt Groen. "Wat we gaan doen, weten we nog niet."

Volgens het FD hebben ook Bunq en Triodos de kosten voor het gebruik van de pinautomaten zien stijgen. De banken onderzoeken of het mogelijk is om de kosten te drukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf volgend jaar: cash pinnen bij je Geldmaatje in de buurt

'Prijs voor iedereen hetzelfde'

Geldmaat zelf is zich ondertussen van geen kwaad bewust. Volgens het bedrijf werken ze op een zeer transparante manier. "Iedereen betaalt bij ons dezelfde eerlijke prijs, dat is het belangrijkste. Wij hebben die prijs op enig moment vastgesteld, en ik kan niet beoordelen wat voor prijsafspraken de kleine banken destijds hadden met de verschillende grootbanken", zegt woordvoerder Annette van Grinsven van Geldmaat.

Daarbij merkt Geldmaat op dat het de reden om Geldmaat op te richten was dat contant geld opnemen via de pinautomaat snel duurder aan het worden is. Er is minder vraag naar, maar de kosten blijven relatief hoog. "Als Geldmaat er niet was gekomen, was het misschien ook wel duurder geworden."

Volgens Van Grinsven werkt Geldmaat met de andere banken samen in een card scheme, een betalingsnetwerk van verschillende leden met verschillende rollen. "Binnen dat card scheme hanteren we een hele neutrale prijs, die voor alle banken hetzelfde is."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van