Economie

China laat voor het eerst groeidoel economie los door coronacrisis

22 mei 2020 09:09 Aangepast: 22 mei 2020 12:21
Applaus voor president Xi Jinping tijdens de openingsceremonie van het Nationale Volkscongres Beeld © EPA

Voor het eerst sinds China doelen voor de groei van de economie stelt, laat het land deze los. En dat is een stap waar Nederland als exportland mogelijk ook de gevolgen van zal gaan ondervinden.

Sinds 1990 publiceert de Chinese overheid jaarlijks doelen voor economische groei. Aan dat gebruik maakte premier Li Keqiang vandaag een eind. Dat deed hij tijdens zijn openingsspeech van het Nationale Volkscongres.

Tijdens dit evenement zet de top van de Communistische Partij de politieke koers van president Xi Jinping uit. Doorgaans stemt het parlement daar zonder veel debat vervolgens mee in. 

Onvoorspelbare factoren

"We hebben nog geen specifiek economisch doel gesteld dit jaar, vooral vanwege de wereldwijde epidemie en omdat de economische en handelsomstandigheden zeer onzeker zijn", aldus Li volgens persbureau Reuters. "De ontwikkeling van China is afhankelijk van onvoorspelbare factoren."

"China erkent hiermee dat het geraakt wordt, net als wij allemaal", zegt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z. "China heeft wat te bewijzen, want het doel voor dit jaar was 5,5 procent groei, en dat gaat het natuurlijk niet worden. Dan kun je het doel beter loslaten om niet te falen, denken zij."

Imago Jinping

Niet falen is cruciaal voor het imago van president Jinping, die had beloofd dat er dit jaar een einde zou komen aan armoede in het land en dat de economie zou zijn verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Met het halen van die doelen, wilde de president het honderdjarig bestaan van de Communistische partij volgend jaar luister bij zetten, schrijft Wall Street Journal

Dat deze doelen nu worden afgezwakt, heeft misschien ook gevolgen voor de Nederlandse economie, vertelt Veenstra. "Het betekent misschien ook dat China niet alles uit de financiële kast gaat halen om de beloofde groei te halen." Minder Chinese overheidssteun betekent minder vraag, ook naar Europese producten. 

'Hele wereld profiteerde'

"In de vorige recessie profiteerde de hele wereld van een enorm stimuleringsprogramma van China. En dat zorgde voor een sneller herstel hier. Dat gaat dus misschien nu niet gebeuren", legt Veenstra uit. 

China verlegt de focus van groei naar het behoud van werkgelegenheid, voegt Jan Wirken, analist bij ABN Amro, toe. Dit jaar komen er 9 miljoen banen bij, verwacht de regering. Dat zijn er 2 miljoen minder dan vorig jaar werd verwacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

India gaat ver om het nieuwe China te worden, gaat dat lukken?

Eerste krimp in decennia

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Chinese economie door de uitbraak van het coronavirus met een duizelingwekkende 6,8 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal eerder. Dat de door de staat gestuurde economie kromp, was voor het eerst in tientallen jaren.

De crisis heeft ook gevolgen voor de begroting van de overheid. Het begrotingstekort zal oplopen tot 'minstens 3,6 procent', zei Li. Vorig jaar was dat nog 2,8 procent.

China verhoogt het plafond voor schulden die lokale overheden mogen aangaan met de uitgifte van speciale obligaties tot bijna 500 miljard euro. Het land gaat zelf voor 130 miljard euro aan obligaties uitgeven. 

Hulp voor ondernemers

Het bedrijfsleven wordt verder ondersteund met het verlagen van belastingen voor een totaalbedrag 325 miljard euro dit jaar. Tot maart volgend jaar krijgen bedrijven verder uitstel voor het aflossen van leningen en rente. 

Li zei ook dat China samen met de Verenigde Staten werkt aan het implementeren van de handelsovereenkomst die eerder werd gesloten. Gesprekken met Japan en Zuid-Korea zijn nog gaande. China wil een grote rol gaan spelen in het hervormen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van