Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Lichtpuntje: Europese economie krabbelt ietsje op

21 mei 2020 11:25
Lege straten in Parijs. Beeld © ANP

De economische activiteit in de eurozone is heel voorzichtig aan het opkrabbelen van de eerdere zware klappen door de coronacrisis, geholpen door de versoepeling van de lockdownmaatregelen.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in het eurogebied komt volgens een voorlopige raming voor deze maand uit op een stand van 39,5 tegen 33,4 in april, meldt de Britse marktonderzoeker Markit.

Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De industrie krimpt dus nog altijd wel, maar minder dan vorige maand. Fabrieken in Europa openen langzaam weer de deuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid stijgt harder dan ooit werd gemeten, vooral jongeren zijn de klos

Toerisme weggevaagd

De index voor de dienstensector, met bijvoorbeeld toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, ging naar 28,7 van het dramatische dieptepunt van 12 in april.

Het openbare leven in veel Europese landen komt mondjesmaat weer op gang en daar profiteert de dienstensector van. De samengestelde index van industrie en diensten in de eurozone verbeterde naar 30,5 van 13,6 in de voorgaande maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De motoren van de eurozone zakken weg in een diepe recessie

Nog een lange weg te gaan

De onderzoekers van Markit waarschuwen wel dat er nog een zeer lange weg is te gaan voordat de Europese economie weer terug is op het niveau van voor de crisis en dat er dit kwartaal een zware economische neergang te zien zal zijn. Bedrijven blijven pessimistisch en bezorgd en er gaan nog steeds veel banen verloren door de crisis.

Eerder kwam Markit al met cijfers over Frankrijk en Duitsland, waaruit bleek dat hun economieën er wat minder slecht voor staan dan in april.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van