Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Merkel en Macron willen Europees herstelfonds van 500 miljard euro

18 mei 2020 17:39 Aangepast: 18 mei 2020 19:21
Macron vergadert per video met Merkel. Beeld © EPA

Duitsland en Frankrijk zijn het zojuist eens geworden over een economisch herstelpakket van 500 miljard euro. Het gaat om een gift bedoeld om noodlijdende EU-regio's door de coronacrisis te helpen.

Dat is de uitkomst van een videovergadering tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron van maandagmiddag, meldt het Duitse persbureau DPA. Het plan is volgens de twee Europese leiders tot stand gekomen na overleg met onder meer Nederland en Italië.

Het geld is bedoeld voor Europese regio's die het zwaarst getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus en moet op korte termijn beschikbaar komen. Als het aan Merkel en Macron ligt, hoeft de noodsteun niet terug worden betaald.

'Solidair uit crisis komen'

"Het doel is om als Europa sterker en solidair uit deze crisis te komen", aldus Merkel. "Daar is dit geld voor. Deze buitengewone eenmalige krachtsinspanning is bedoeld om de zwaarst getroffen landen te steunen." Ook willen de twee dat de EU zelf een vaccin tegen Covid-19 moet ontwikkelen.

Duitsland en Frankrijk willen daarnaast wel dat er leningen uit naam van de EU worden aangegaan op de kapitaalmarkten. Volgens Macron moeten de 27 EU-lidstaten zo hun 'gezamenlijke gewicht' gebruiken om geld te lenen.

Het Frans-Duitse plan moet nog worden goedgekeurd door de overige EU-lidstaten.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van