Economie

Ryanair rekent zich rijk: 'Concurrentie gaat failliet'

18 mei 2020 12:29 Aangepast: 27 juli 2020 11:57
Beeld © EPA

Verschillende luchtvaartmaatschappijen in Europa mogen dan wel staatssteun krijgen, uiteindelijk zal het Ryanair zijn die profiteert van de coronacrisis. De budgetmaatschappij ziet 'aanzienlijke kansen' voor het eigen groeimodel in de jaren na corona.

Ryanair haalt in de presentatie van de jaarcijfers opnieuw stevig uit naar concurrenten die in hun ogen onrechtmatige staatssteun krijgen. Als Europese airlines in juli weer volgens schema gaan vliegen, stelt de budgetmaatschappij, zullen de concurrentieverhoudingen verstoord zijn. 

'Onrechtmatige steun'

Dat komt volgens Ryanair door de 'ongekende hoeveelheid' staatssteun die onder andere Lufthansa, Air France-KLM en Norwegian Airlines hebben gekregen. Deze airlines zouden door die 'oorlogskas van de staat' onder de kostprijs tickets kunnen gaan verkopen. 

De steun vanuit de overheden is volgens de Ierse budgetvlieger onrechtmatig. De Europese Commissie heeft evenwel toestemming gegeven voor de noodplannen in verschillende landen.

Wie het laatst lacht...

Voor het komende jaar durft Ryanair zelf geen financiële vooruitzichten te geven. "Maar als we de jaren erna bekijken, zullen er aanzienlijke kansen zijn voor het lage kostenmodel van Ryanair, als concurrenten moeten krimpen, failliet gaan of overgenomen worden door door de overheid geredde luchtvaartmaatschappijen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Helft van de passagiers

Ryanair vervoerde in het gebroken boekjaar tot 31 maart bijna 149 miljoen reizigers, zo'n 4 procent meer dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal zorgde de uitbraak van het coronavirus voor een scherpe daling in het aantal passagiers. Wel bracht elke reiziger 6 procent meer omzet in het laatje - gemiddeld 57 euro per reiziger - onder andere door hogere ticketprijzen.

De vooruitzichten voor het komende boekjaar zijn echter, zoals bij meer luchtvaartmaatschappijen, slecht en onzeker. Van april tot juni verwacht Ryanair minder dan 1 procent van de gebruikelijke vluchten uit te voeren. In het hele boekjaar denkt de vlieger nog maar de helft van het gebruikelijke aantal passagiers te kunnen vervoeren: minder dan 80 miljoen.

 

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van