Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Malmström over TTIP Leaks: storm in een glas water

02 mei 2016 12:45 Aangepast: 31 juli 2017 15:00
EU-commissaris Cecilia Malmström van Handel.

Een groot deel van de TTIP-onderhandelingsstukken is gelekt. Maar de conclusies die media trekken na het lezen van deze teksten zijn 'een storm in een glas water', vindt Eurocommissaris Cecilia Malmström.

In een blogpost reageert de commissaris op de media-storm naar aanleiding van de publicatie van de TTIP-stukken. Enkele Europese media, waaronder RTL Z en Süddeutsche Zeitung, ontvingen de stukken dit weekend. Vanmorgen heeft Greenpeace de teksten online gezet.

Stukken zijn niet de uitkomst
Maar de eerste bezorgde reacties zijn niet terecht, schrijft Malmström. Allereerst benadrukt ze dat het gaat om onderhandelingsstukken en niet de uiteindelijke uitkomst. "Ze laten zien wat ieders onderhandelingspositie is, niks anders." Bovendien zal er niet altijd een middenweg gevonden worden, aldus Malmström. Bij sommige onderwerpen zullen de twee partijen er gewoonweg niet uitkomen. "Veel van de krantenkoppen van vandaag zijn dus een storm in een glas water."

De Eurocommissaris schrijft ook over de transparantie aan EU zijde. Europa publiceert steevast de eigen positie en voorstellen aan de onderhandelingstafel.

Ook lobby ngo's
Een grote zorg die geuit is door Greenpeace, dat bedrijven meer kunnen lobbyen dan ngo’s, is ook onzin, stelt Malmström. De inbreng van vakbonden, consumentenorganisaties en milieuclubs is net zo welkom als die van bedrijven.

Tot slot benadrukt de commissaris: "Geen enkel EU handelsverdrag zal ooit het niveau van bescherming van consumenten verlagen, of dat van voedselveiligheid, of van het milieu. Handelsverdragen zullen onze wetten over genetisch gemodificeerd voedsel niet veranderen, net als hoe we veilig vlees produceren of hoe we het milieu beschermen."  

Ook lezen?
De TTIP-stukken staan sinds vanmorgen online. Lees mee en laat ons weten wat je opvalt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van