Economie

ABN Amro: bedrijfsleven verloor 45 miljard euro omzet door coronacrisis

15 mei 2020 06:09
Een lege Kalverstraat in Amsterdam. Winkeliers worden hard geraakt in de coronacrisis. Beeld © ANP

Nederlandse bedrijven verloren samen al zeker 45 miljard euro aan omzet door de coronamaatregelen. Groothandels, winkels en industriële bedrijven verliezen de meeste omzet, zo blijkt uit een berekening van economen van ABN Amro.

De bank analyseerde de aanvragen van de NOW-regeling die bedrijven deden bij uitkeringsinstantie UWV.

Bij deze aanvragen moeten bedrijven aangeven hoeveel omzet zij verwachten te verliezen door de coronamaatregelen.

Ruim 100.000 bedrijven

Eind april bleek dat ruim 100.000 bedrijven zich bij het UWV hadden gemeld, waarbij het gemiddelde omzetverlies dat werd aangegeven op 70,6 procent lag.

In combinatie met andere vrijgegeven UWV- en CBS-data over onder meer voorschotten en loonkosten per sector komt het totale verlies aan omzet voor alle bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling daarmee op minimaal 45 miljard euro, berekent de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Groothandels hard geraakt

Volgens deze berekening kan ook worden geschat welke sectoren de grootste omzetverliezen noteerden. De top vier bestaat uit groothandels (circa 16 miljard), industriële bedrijven (circa 10 miljard), winkeliers (6 miljard) en transportbedrijven (4 miljard).

Volgens ABN Amro werkt de regeling goed en is zo 'een golf aan ontslagen' voorkomen. Dat blijkt ook wel uit de UWV-gegevens: het aantal betrokken werknemers lag eind april al op bijna 1,8 miljoen. 

'Kans op ontslaggolf' 

Toch wijst de bank op risico's van het opheffen van de ontslagboete in de nieuwe coronaregeling voor loonkosten.

"Hiermee wordt wel een ontslaggolf geriskeerd, gezien de bij het UWV opgegeven omzetverliezen", concludeert sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagboete verdwijnt in nieuwe coronaregeling voor loonkosten

Duijn wijst verder op de 'mankementen' van de huidige NOW-regeling, die geen bedrijven helpt die pas later de klap van de coronacrisis verwachten, zoals de bouwsector. 

"De bouwbedrijven verwachten dat de ergste klappen pas na de bouwvak zullen optreden", aldus Duijn. Hij denkt dat een verlenging van de aanvraagperiode of de regeling in zijn geheel een oplossing voor deze bedrijven kan zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van