Ga naar de inhoud
Economie

Coronacrisis hakt erin op arbeidsmarkt: kwart minder vacatures

Beeld © ANP

Het aantal vacatures is sinds het begin van de coronacrisis met een kwart gedaald, meldt het UWV op basis van een analyse van openstaande vacatures op werk.nl. Vooral in de horeca en rondom Amsterdam daalde het aantal openstaande vacatures.

Voor de virusuitbraak waren er gemiddeld 173.830 vacatures per week, maar in de eerste drie weken na de uitbraak daalde dat aantal met 18 procent naar 142.160 per week. In de daaropvolgende drie weken daalde het aantal met nog eens 10 procent naar 128.550 vacatures.

Gemiddeld daalde het aantal vacatures met 45.000 ten opzichte van vóór de coronacrisis. Dat is een daling van 26 procent, berekende het UWV.

Het aantal vacatures blijft dalen, maar minder sterk dan net na het uitbreken van de coronacrisis.

Aantal
Lees ook
Aantal vacatures met vijfde gedaald sinds uitbraak coronacrisis

Grootste daling in de horeca

De vacatures voor dienstverlenende beroepen zoals koks, bediening en schoonmakers dalen het sterkst. Dat komt door de sluiting van de horeca en cultuurinstellingen en het afgelasten van evenementen.

Ook de vacatures voor commerciële beroepen zoals verkoopmedewerkers daalden en er zijn veel minder vacatures voor administratieve beroepen zoals receptionisten en secretaresses. 

Minste vacatures in Amsterdam

In en rond Amsterdam daalde het aantal vacatures het sterkst. De afgelopen drie maanden waren er in Amsterdam gemiddeld 18.130 openstaande vacatures per week. In april daalde dit aantal verder naar 11.700 openstaande vacatures.

In april was de daling van openstaande vacatures het grootst in Zeeland. Daar was de daling 18 procent..

Vacaturestop
Lees ook
Vacaturestop veelgebruikt middel in coronacrisis

Toename in ict, onderwijs en de bouw

Voor de ict-sector, het onderwijs en de bouw zijn er sinds begin april weer meer vacatures. Ict'ers kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar online diensten.

Scholen zoeken nieuw personeel voor het nieuwe schooljaar. Dan gaat het om vacatures voor vakken in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

In de bouw is ook een lichte stijging te zien van werk voor timmerlieden, uitvoerders en schilders.