Economie

Europees Parlement wil noodplan voor als meerjarenbegroting niet lukt

14 mei 2020 07:11 Aangepast: 14 mei 2020 13:34
Het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld © ANP

Er moet een noodplan komen voor als het niet lukt de EU-meerjarenbegroting op tijd af te krijgen. Dat vindt het Europees Parlement, dat wil voorkomen dat de geldstroom naar onder meer armere regio's, boeren, universiteiten en bedrijven vanaf begin 2021 opeens stopt.

De kans dat dat gebeurt is namelijk aanwezig als het Meerjarig Financieel Kader (MFK), de EU-meerjarenbegroting voor de jaren 2021-2027, niet op tijd af komt. De financiering van veel EU-programma's loopt op 31 december af. Als er dan nog geen nieuwe, afgeronde begroting ligt, dreigen veel subsidies per direct te stoppen.

De huidige budgetplafonds lopen automatisch door als er geen nieuw MFK komt. Maar veel andere subsidieprogramma's, zoals het Erasmus-programma voor universiteiten, onderzoeksprojecten of bijdragen uit het cohesiefonds, worden stopgezet.

Budget nodig voor coronavirus

Het plan zou de budgetten in ieder geval tijdelijk beschikbaar moeten maken voor directe economische steun om schade door de coronavirusuitbraak op te vangen.

Parlementariërs stemden met een ruime meerderheid voor het opstellen van een noodmaatregel. De Europese Commissie heeft nu tot 15 juni de tijd om een plan te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jij betaalt 282 euro voor de EU - dit is waar het naartoe gaat

Over de EU-meerjarenbegroting voor de komende zeven jaar wordt al maanden flink gediscussieerd. In februari lukte het regeringsleiders al niet om tot overeenstemming te komen. Nederland en een aantal andere landen willen niet dat de meerjarenbegroting hoger wordt dan 1 procent van het gezamenlijke EU-inkomen.

Voorstellen naar prullenbak

De Europese Commissie dacht aan een verhoging naar 1,074 procent, terwijl het Parlement een nog veel hoger begrotingsplafond wilde. Nederland verwees beide voorstellen linea recta naar de prullenbak

De Europese Unie hanteert een begrotingstermijn van zeven jaar. Daarmee hoeft er niet ieder jaar een discussie te worden gevoerd over het 'plafond', de maximale uitgaven voor dat jaar. Maar dat zorgt er wel voor dat eens in de zoveel tijd de discussie fel is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie eurozone krimpt bijna 4 procent: 'Dit is nog nooit gebeurd'

Door de coronacrisis zal er een nog fellere discussie komen, zo is de verwachting. Waar er in februari nog gesproken werd over een verhoging van tienden of zelfs honderdsten van procenten, is er nu veel meer geld nodig. Er wordt gewerkt aan een grootschalig herstelfonds voor de door corona ontwrichte economie.

Een biljoen euro

De lidstaten kwamen er zelf eerder niet uit, en vroegen de Commissie om met een voorstel te komen. Dat voorstel volgt binnenkort, maar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hintte er al op dat er gedacht moest worden aan een herstelfonds van 'een biljoen euro'.

Dat houdt in dat het begrotingsplafond in ieder geval de komende twee of drie jaar geen 1 procent van het gezamenlijk inkomen zou moeten zijn, maar 2 procent. Dat betekent dat landen niet direct veel meer moeten gaan betalen aan de EU, maar de EU wel toestaan om meer financiële verplichtingen aan te gaan. Tweede zin zou misschien moeten zijn: Doordat de lidstaten extra garanties afgeven aan de EU, kan die meer lenen en daarmee extra ruimte op de begroting creëren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gigantisch EU-herstelfonds stapje dichterbij, Commissie wil budget verdubbelen

Giften of leningen? 

Over de manier waarop het geld uit het herstelfonds moet worden uitgegeven verschillen de meningen nog. Zuidelijke lidstaten hopen dat het lukt om de economie te repareren met giften, Nederland ziet meer heil in het uitdelen van leningen. Volgens Diederik Samson, rechterhand van EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans, ligt Nederland 'op alle punten dwars' bij de gesprekken over de begroting. 

Het ziet er niet naar uit dat er snel een akkoord komt over het herstelfonds of de meerjarenbegroting. Voor hulp die nodig is op de korte termijn werd daarom al een oplossing gezocht. Het noodplan van het Europees Parlement zou garanderen dat de geldstroom ook na december niet opeens stopt en het is een andere manier om meer tijd voor discussie te kopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van