Economie

Winstexplosie Euronext door onrust op de beurzen

14 mei 2020 08:50 Aangepast: 18 mei 2020 10:15
Beleggers handelen veel meer in onder meer aandelen en opties. Beeld © ANP

De onrust door het coronavirus pakt juist goed uit voor Euronext, de organisatie achter de beurs van onder meer Amsterdam. Zowel de omzet als de winst stijgen flink.

Beleggers gingen fors meer handelen in het eerste kwartaal. Dat komt door de onrust die de coronacrisis met zich meebrengt. De omzet uit de handel in aandelen en derivaten (zoals opties) steeg met 73 procent.

De totale omzet van Euronext in de maanden januari tot en met maart nam toe met 55 procent tot 237 miljoen euro. Daarop werd een operationele winst vóór aftrek van bijzondere posten behaald van 136,1 miljoen euro, dat is een groei van bijna 54 procent.

De nettowinst groeide met 71 procent tot 96,1 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste

Overnames

Zowel de omzet als het resultaat werden positief beïnvloed door de overname van onder meer de beurs van Oslo en Nord Pool, dat de handel in elektriciteit in een aantal Europese landen faciliteert.

Ook zonder die overnames was er echter sprake van flinke groei van omzet (+30 procent) en de operationele winst vóór aftrek van bijzondere posten (+54 procent).

April

In april werd er ook meer gehandeld, zo werden er 18 procent meer aandelen verhandeld, 68 procent meer ETF's en 27 procent meer derivaten.

Euronext nam in april het Deense VP Securities over. Dat bedrijf bewaart effecten en wikkelt ook effectentransacties af. Het concern wil meer overnames doen. De beurs in Madrid, waar Euronext ook een oogje op had, werd echter gekocht door de Zwitserse beurs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van