Een beveiliger op Schiphol met een onberispelijk dienstverband van ruim 30 jaar, werd op staande voet ontslagen omdat hij bij Albert Heijn een fles wijn vergat te scannen. De rechter zet een streep door het ontslag.
De 55-jarige beveiliger werkte ruim 30 jaar voor SDBV, een bedrijf dat de beveiliging op de luchthaven verzorgt. Begin december ging hij na zijn avonddienst nog even boodschappen doen bij de Albert Heijn op Schiphol Plaza. Daar kocht hij twee flessen wijn, yoghurt en een pakje sigaretten.
Zelfscanner
Een medewerker van de supermarkt ontdekte dat hij een van de flessen wijn niet had afgerekend bij de zelfscankassa. Omdat de man boodschappen had gedaan in zijn dienstkleding, kon hij via het beveiligingsbedrijf worden achterhaald.
Nadat de man was teruggekomen naar de winkel en duidelijk werd dat de wijn inderdaad niet was afgerekend, betaalde hij alsnog. Albert Heijn deed geen aangifte.
Ontslag op staande voet
Daarmee bleek de zaak niet afgedaan. Twee dagen later kwam zijn werkgever terug op de kwestie en ontsloeg hem wegens diefstal op staande voet. Volgens SDBV had de man 'de betrouwbaarheid en de integriteit van het bedrijf richting haar klanten Schiphol en Albert Heijn (...) ernstige schade toegebracht'.
Daarop stapte de beveiliger naar de rechter. Volgens hem had hij de fles per ongeluk niet afgerekend en was ontslag een veel te zware straf.
Minder alert
De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland in Haarlem is dat met hem eens. De rechter acht het aannemelijk dat de man na zijn avonddienst minder alert was en de fles wijn per ongeluk niet afrekende.
Daarbij liet de rechter meewegen dat dat de rest van de boodschappen wel was afgerekend, dat bij een zelfscankassa sneller fouten gemaakt kunnen worden dan bij een gewone kassa, en dat Albert Heijn geen aangifte deed.
Onberispelijk dienstverband
Ook houdt de rechter rekening met het onberispelijke dienstverband van ruim 30 jaar van de man. Mede tegen die achtergrond had het beveiligingsbedrijf moeten kiezen voor een minder zware straf.
Omdat het ontslag met terugwerkende kracht ongedaan is gemaakt, moet SDBV de man zijn achterstallige salaris betalen met een verhoging van 25 procent. Dat komt neer op zo'n 13.000 euro. Ook draait het bedrijf op voor de proceskosten.