Ga naar de inhoud
Economie

Amsterdam mag scheldende 'bullebak-ambtenaar' ontslaan

Een opgestoken middelvinger was de druppel. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam mag een ambtenaar ontslaan, omdat hij zich jarenlang gedroeg als bullebak. De werknemer schuwde woorden als 'mierenneuken, klote, mongolen, imbecielen, klootzakken, idioot en fuck you' niet in zijn communicatie.

De ambtenaar werkte jarenlang voor de gemeente Amsterdam, op het laatst als senior vergunningverlener. In het verleden werd hij vaker aangesproken op zijn gedragingen. Zo dreigde de gemeente in 2010 al eens met ontslag, en kreeg hij in 2016 een slechte beoordeling op het onderdeel samenwerken, wegens 'bullebak-gedrag'.

Middelvinger

In 2017 twitterde hij negatief over de gemeente, door het college van burgemeester en wethouders te omschrijven als een 'grote politieke criminele organisatie'. Na een mail over spelregels rond verlof in 2018 stuurde hij zijn leidinggevende een foto van een hond met de tekst NO SRSLY WTF IS THIS SHIT, ofwel 'no seriously, what the fuck is this shit?'

Toen hij vervolgens in een gesprek met twee leidinggevenden werd aangesproken op zijn gedrag, werd hij boos, riep hij 'fuck de organisatie' en stak zijn middelvinger naar hen op.

Ontslag

Dat was voor de gemeente de druppel; de man werd op straat gezet wegens een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie. Volgens de gemeente uitte de ambtenaar zich herhaaldelijk 'ondermijnend, beledigend en bedreigend naar zijn leidinggevenden, collega's en organisatie'.

Uit e-mails die de gemeente als bewijs leverde in de rechtszaak blijkt dat de ambtenaar in zijn communicatie met zijn collega's en leidinggevenden woorden als 'mierenneuken, klote, mongolen, imbecielen, klootzakken, idioot en fuck you' niet schuwde.

De gemeente heeft geen vertrouwen meer in verbetering, omdat de ambtenaar bleef zeggen dat hij 'is wie hij is en dat hij niet meer gaat veranderen'.

Niet onbehoorlijk

De man was het met het ontslag echter niet eens, en stapte naar de rechter. Hij erkent dat hij zijn middelvinger had opgestoken, maar ontkent dat hij zich verder onbehoorlijk had gedragen. Volgens hem is het ontslag disproportioneel, mede omdat dat zeer ernstige financiële gevolgen voor hem heeft.

De vergunningverlener eiste dat de gemeente hem terug in dienst neemt, of anders een forse ontslagvergoeding geeft. Maar de Amsterdamse rechtbank geeft hem geen gelijk, zo blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak. De gemeente mag de man ontslaan omdat hij ontoelaatbaar gedrag vertoonde.

Volgens de rechter heeft de man ook geen recht op een bovenwettelijke uitkering of compensatie.