Ga naar de inhoud
Corona

Meer bedrijven bankroet in april, maar faillissementsgolf blijft nog uit

Van een faillissementsgolf door de coronacrisis is nog geen sprake. Beeld © Hollandse Hoogte

In de maand april steeg het aantal faillissementen licht, maar van een faillissementsgolf is nog geen sprake. Dat komt mede omdat rechtbanken vier weken wachten met het doen van een uitspraak, vanwege de uitzonderlijke situatie door de coronacrisis.

In april nam het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard toe met 75 tot 334, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een toename met bijna 30 procent en het hoogste aantal sinds januari 2017.

Van een golf als gevolg van de coronacrisis is volgens het CBS nog geen sprake. "Dit pas nog redelijk in de trend", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau.

Reconstructie:
Zie ook:
Reconstructie: zo verloor het kabinet kostbare tijd in strijd tegen coronavirus

Verzoeken vier weken aangehouden

April is de eerste volle maand waarin maatregelen tegen het coronavirus van kracht waren. Het duurt altijd echter even voor faillisementsaanvragen zijn verwerkt. Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten, aldus Van Mulligen. Als er al een effect van de coronacrisis is, dan zul je dat pas in de cijfers over mei zien, zegt hij.

Hij legt uit dat rechtbanken vanaf begin april verzoeken om een faillissement vier weken aanhouden, omdat er door de coronacrisis sprake is van een uitzonderlijke situatie.

Verder helpt het noodpakket van het kabinet om bedrijven zoveel mogelijk te steunen en banen te redden.

'Nog geen duidelijke trend' 

In week 18, van 27 april tot en met 1 mei daalde het aantal faillissementen met 35 tot 63. "Er zijn altijd wel toppen en dalen, maar er is (nog) geen duidelijke trend naar boven of naar beneden", aldus Van Mulligen.

De grootste stijging van het aantal uitgesproken faillissementen was in april in de sector handel, maar dat is ook de grootste sector. De kans dat hier uitschieters zijn is ook het grootst, aldus Van Mulligen. 

Aantal
Lees ook:
Aantal faillissementen neemt toe, één op de vijf bedrijven in gevarenzone