Economie

Spaanse vicepremier: EU-basisinkomen nodig om uit coronacrisis te komen

08 mei 2020 15:31 Aangepast: 08 mei 2020 16:37
De Spaanse vice-premier Pablo Iglesias. Beeld © ANP

De Spaanse vicepremier Pablo Iglesias pleit voor een basisinkomen voor alle 450 miljoen burgers in de Europese Unie. Als er niet meer solidariteit komt, zal de EU volgens Iglesias niet lang meer bestaan.

De radicaal-linkse vicepremier van Spanje stelt dat de EU niet overleeft als er geen solidariteit wordt getoond met landen die het hardst geraakt zijn door het coronavirus.

Tegen de Britse krant Financial Times zegt Iglesias dat de 'EU van bezuinigingen, met een gebrekkige solidariteit vanuit het noorden en weinig respect voor het zuiden' niet lang meer kan bestaan.

Iglesias presenteert tegenover de krant het Spaanse antwoord op de coronacrisis. Op een nog te organiseren EU-top hopen zij het met andere landen eens te worden over een gigantisch corona-herstelfonds van ongeveer 1,5 biljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gigantisch EU-herstelfonds stapje dichterbij, Commissie wil budget verdubbelen

Corona-herstelfonds

Dat herstelfonds om de economie weer op gang te helpen moet volgens de Spanjaarden verdeeld worden via subsidies, niet via leningen. Het komt dan uit de structuurfondsen van de Europese Commissie, uit de EU-begroting dus.

Hoe het herstelfonds er precies uit gaat zien is nog maar de vraag. Spanje, Italië en Frankrijk kijken daar heel anders naar dan noordelijke landen als Nederland en Frankrijk. Premier Rutte gaf aan eerst te willen wachten op een onderzoek van de Europese Commissie naar wat er überhaupt nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Spanje wil Europees herstelfonds van zeker 1 biljoen euro'

Basisinkomen voor alle EU-burgers

Spanje wil volgens Iglesias niet alleen een groot herstelfonds. Samen met collega's uit Portugal en Italië stelt hij voor om een Europees basisinkomen in het leven te roepen. Met zo'n basisinkomen zouden er 'Europese standaarden van waardigheid' gecreëerd moeten worden. De consumptie zou ook worden gestimuleerd, redeneren de Spanjaarden.

Een basisinkomen is een periodiek uitgekeerd en vrij besteedbaar bedrag voor iedere burger, luidt de definitie op de website van vereniging Basisinkomen. Dat bedrag is voldoende om volwaardig van te leven, zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht het inkomen, vermogen of de samenstelling van het huishouden.

De Vereniging Basisinkomen, die zich in Nederland hard maakt voor de introductie van zo'n basisinkomen, streeft naar een maandelijks bedrag van 1400 euro per burger. In de Europese Unie wonen 446 miljoen mensen, dus als iedereen zo'n bedrag zou krijgen, komt dat neer op een kostenpost van 624 miljard euro per maand.

Ter vergelijking: de EU-begroting voor heel 2020 komt uit op ongeveer 170 miljard euro. 

Minimaal bestaansinkomen

Het lijkt er echter op dat de Spanjaarden niet doelen op een universeel basisinkomen in die orde van grootte. In Spaanse media wordt gesproken van een 'minimaal bestaansinkomen'. Dan wordt er gedacht aan een bedrag van 500 euro per maand voor vrijgezellen die alleen wonen en tot 1000 euro per maand voor gezinnen met kinderen.

Volgens het voorstel van de zuidelijke landen zou de Europese Commissie moeten bepalen wat voor minimaal inkomen er zou moeten gelden in de verschillende landen. Dat zou ook af kunnen hangen van de gemiddelde salarissen en het bbp in de lidstaten.

UBIE, Unconditional Basic Income Europe, een organisatie die zich in Europa hard maakt voor een basisinkomen, merkt op dat het meer lijkt te gaan om een tijdelijke noodmaatregel met veel voorwaarden. Een kernmerk van het basisinkomen is volgens idealisten dat het 'universeel' is, en niet afhankelijk van voorwaarden of ander inkomen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van