Economie

EU-hof: Duits hof niet bevoegd te oordelen over opkoopprogramma ECB

08 mei 2020 14:36 Aangepast: 08 mei 2020 14:37
Peter Gauweiler poseert met een gezichtsmasker. Hij is een van de tegenstanders van het opkoopprogramma. Beeld © AFP

Het Europees Hof van Justitie heeft als enige in de EU de bevoegdheid om te oordelen of een EU-instelling in strijd handelt met Europese wetgeving. Dat verklaren de hoogste Europese rechters naar aanleiding van de uitspraak van het Duitse grondwettelijk hof eerder deze week over het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB is een namelijk een EU-instelling, stelt het EU-hof.

Het Duitse constitutioneel hof verwees dinsdag een uitspraak uit 2018 van het EU-hof over het aankoopprogramma van obligaties naar de prullenbak, een hoogst uitzonderlijke stap.

'Opkoopprogramma is legaal'

Volgens het hof in Luxemburg is het programma ter waarde van 2,7 biljoen euro dat in 2015 startte legaal, maar de Duitse rechters eisen dat de ECB binnen drie maanden duidelijk maakt wat de voordelen zijn van deze zogenoemde kwantitatieve verruiming. Anders mag de Duitse centrale bank, de Bundesbank, er niet meer aan meedoen.

In de verklaring stelt het EU-hof 'nooit commentaar op uitspraken van een nationale rechterlijke instantie' te geven, en hij verwijst dan ook 'in het algemeen' naar de vaste rechtspraak in de EU.

Rechtsorde EU in gevaar

"Net als andere autoriteiten van de lidstaten zijn de nationale rechterlijke instanties verplicht om de volle werking van het Unierecht te waarborgen" en uitspraken van het hof zijn bindend.

Het hof waarschuwt dat verschillen van inzicht over de geldigheid van uitspraken de eenheid van de rechtsorde van de EU in gevaar kunnen brengen en afbreuk kunnen doen aan de rechtszekerheid. Het hof 'zal verder niet communiceren over dit onderwerp'.

Aanklagers blij 

De zaak tegen het opkoopprogramma van de ECB werd 5 jaar geleden aangespannen door een mix van zakenlui, academici en politici. Tegen de Financial Times (FT) zeggen ze in hun nopjes te zijn met de uitspraak van het Duitse hof. 

Ze geloven niet dat bedrijven overeind gehouden moeten worden met publiek geld en geloven in de vrije markt. Ook vinden ze dat de politieke macht van de Duitse regering te veel wordt ingeperkt door de Europese Commissie en andere EU-instanties. 

'Coronahulpprogramma ECB ook illegaal'

Sommige van de ECB-aanklagers zeggen tegen de FT dat het coronahulpprogramma van de ECB mogelijk ook illegaal is. De centrale bank startte onlangs het pandemic emergency purchase programme (PEPP) ter waarde van 750 miljard. 

Het PEPP wordt door Markus Kerber, een van de aanklagers en hoogleraar financiën, een 'wanhoopsdaad' van een 'soevereine dictatuur' genoemd. Tegen de krant zegt hij een nieuwe rechtszaak tegen het coronaprogramma van de ECB te overwegen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van