Economie

EU verwacht krimp economie van 7,5 procent: 'Recessie van historische omvang'

06 mei 2020 12:19 Aangepast: 06 mei 2020 13:07
De binnenstad van Utrecht is bijna leeg. Beeld © Bert Spiertz

De Europese Commissie verwacht dat de economie van de EU-landen dit jaar met 7,5 procent krimpt. Het goede nieuwe is dat er in 2021 een eveneens ongekende opleving wordt verwacht van 6,1 procent, maar die zal het verlies van 2020 dus niet goed kunnen maken.

Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarlijkse lenteramingen, waarin een update wordt gegeven over hoe de lidstaten er economisch voorstaan.

De Commissie verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 6,8 procent krimpt, en een jaar later weer met 5 procent opveert.

Grote verschillen

De verschillen tussen de EU-landen zijn groot, merkt de Commissie op. Dat komt aan de ene kant doordat het virus niet overal even hevig toeslaat, maar ook omdat de economieën wezenlijk van elkaar verschillen.

Zo hebben landen met een grote toeristische sector extra veel last van de crisis. Ook landen die niet de financiële middelen hebben om grote noodpakketten snel op te tuigen, voelen de gevolgen harder dan gemiddeld.

Dat zorgt ervoor dat vooral landen aan de Middellandse Zee het extreem moeilijk hebben. In Italië wordt dit jaar een krimp van 9,5 procent verwacht, in Spanje 9,4 procent en in Griekenland 9,7 procent.

3 procent minder in 2021

En hoewel de opleving naar verwachting in 2021 dus overal sterk zal zijn, is de voorspelling nu dat aan de economie van de EU aan het eind van volgend jaar nog altijd 3 procent kleiner is dan hij was voor de crisis.

Daarbij moet ook nog worden aangetekend dat de Commissie van een relatief optimistisch scenario uitgaat waarin de grootste dip in economische activiteit in het huidige kwartaal al wordt bereikt en daarna het herstel wat wordt ingezet.

Daarvoor is het noodzakelijk dat de coronamaatregelen stapsgewijs worden afgebouwd, het virus onder controle blijft in die periode en dat de 'ongekende' noodpakketten van de landen, de EU en de ECB effectief zijn.

Heel veel steun

Zo is de ECB begonnen met een gigantisch nieuw opkoopprogramma ter waarde van 750 miljard. De ECB koopt onder meer staatsobligaties en bedrijfsobligaties om ervoor te zorgen dat de rentes laag blijven en er makkelijk geleend kan worden, om zo de economie aan de praat te houden.

Op Europees niveau werd vorige maand al een steunpakket ter waarde van maximaal 540 miljard euro afgekaart en in Nederland worden ongekende nationale maatregelen genomen.

Zo worden er tientallen miljarden uitgetrokken voor de NOW-regeling en andere steunmaatregelen voor ondernemers en bedrijven. Ook krijgen zij massaal uitstel van het betalen van belastingen

Iets beter voor Nederland

Dat alles zorgt ervoor dat Nederland volgens een zeer grove schatting zo'n 92 miljard euro tekort komt op de begroting, maakte het ministerie van Financiën onlangs bekend.

Voor Nederland is de inschatting van de Europese Commissie iets minder dramatisch dan die van het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF ging vorige maand uit van een krimp van 7,5 procent in 2020 in Nederland. ING verwacht een krimp van tussen de 6 en 8 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van