Economie

Samsom: 'Nederland ligt op alle punten dwars' bij verhoging EU-budget voor coronaherstel

05 mei 2020 12:31
Diederik Samsom tijdens de presentatie van het Klimaatakkoord in juni 2019. Beeld © ANP

Nederland verzet zich tegen het ophogen van de EU-meerjarenbegroting. Dat zegt Diederik Samsom in de podcast Betrouwbare Bronnen. De EU-meerjarenbegroting zal naar alle waarschijnlijkheid worden gebruikt om een corona-herstelfonds te vormen.

Over enkele weken komt de Europese Commissie met een nieuw voorstel voor de meerjarenbegroting. Commissievoorzitter Von der Leyen verwacht dat het EU-budget de komende twee tot drie jaar verdubbeld moet worden. Met het verhoogde budget moet dan een gigantisch corona-herstelfonds gevormd worden.

"Nederland voert alweer de troepen aan als het gaat om moeilijk doen om de omvang van de begroting, over waar het vandaan moet komen, over waar het naartoe moet", zegt Samsom, die kabinetschef van EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans is, in de podcast Betrouwbare Bronnen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gigantisch EU-herstelfonds stapje dichterbij, Commissie wil budget verdubbelen

Uitgavenplafond EU ophogen

Er is nog niets besloten over het fonds, er wordt nu gewerkt aan een strategie voor de herstelfase. Het lijkt erop dat het uitgavenplafond van de EU verhoogd zou kunnen worden naar 2 procent van het nationaal inkomen van alle EU-landen samen. Nu is dat iets meer dan 1 procent.

Dat betekent niet direct een verdubbeling van het budget en ook niet dat landen veel meer moeten betalen. Daarover moeten nog afspraken worden gemaakt. Met zo'n hoger uitgavenplafond kan de EU wel meer financiële verplichtingen aangaan. Die extra ruimte in de begroting kan de EU dan gebruiken als garantie van de lidstaten waardoor het zelf grote sommen geld kan gaan lenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Compromisvoorstel EU-president om strijd EU-budget te beëindigen

De plannen zijn nog niet klaar en openbaar, maar volgens Samsom laat Nederland nu al weten tegen te sputteren. Nog niet zo heel lang geleden, in februari 2020, werd er een felle discussie gevoerd over de 'gewone' meerjarenbegroting.

Meningsverschil over begrotingsplafond

De Europese Commissie wilde de begroting namelijk flink ophogen, tot zo'n 1,11 procent van het gezamenlijk Europese Inkomen. Dat zou neerkomen op zo'n 1300 miljard euro voor 7 jaar. Het Europees Parlement zat meer te denken aan 1500 miljard euro (1,3 procent) voor die zeven jaar.

Nederland wilde, net als Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken, niet meer dan 1 procent van het gezamenlijke inkomen bijdragen. Raad-voorzitter Charles Michel probeerde de landen te verbinden met een voorstel van 1,074 procent of 1094 miljard euro.

Klein bier

Er werd ruzie gemaakt over cijfers ver achter de komma. "Eerlijk gezegd, als je daar nu een paar maanden later naar kijkt in deze enorme coronacrash, was dat klein bier", zegt Samsom. "Gerommel in de marge. Het ging over het verschil tussen 1,07 en 1,08."

"Het is best veel geld, dus ik wil daar niet te makkelijk over doen, maar waar we nu over praten is van een hele ander orde", zegt Samsom. Hij benadrukt dat Europa nog midden in de gezondheidscrisis zit, maar dat de economische gevolgen ook al steeds duidelijk zichtbaar zijn. Von Der Leyen hintte er al op dat er geen miljarden, maar biljoenen euro's nodig zouden zijn. 

"Als we van de coronacrisis willen herstellen, dan moet je snel en zonder dralen heel veel investeringsgeld beschikbaar stellen aan bedrijven en aan de samenleving", zegt Samsom. "Er is nu een groter discussiepunt: hoe groot moet dat herstelfonds zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Europese green deal: dit zijn de nieuwe milieuvoorstellen

De kabinetschef van Timmermans ziet daar ruimte voor de Green Deal, het gigantische verduurzamingsplan van de EU. "Daarmee kan je de rijen sluiten. Als je de economie gaat herstellen, moet je het doen op een manier die een sprong in de toekomst zet, en niet een stap terug", zegt Samsom.

Voor minder en voor meer geld

"Nederland voert nu de troepen aan als het gaat om het verzet tegen meer geld, maar voert ook de troepen aan als het gaat om investeren in de Green Deal", zegt Samsom. "Dan wordt het tijd dat Nederland eens met zichzelf in gesprek gaat om te kijken wat het nou is."

Hij vindt wel dat de Green Deal niet onaangepast doorgevoerd moet worden. "De projecten binnen de Green Deal die economische groei of banen opleveren, die moet je nu prioriteit geven. Mensen schreeuwen om een baan straks."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van