Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Economie

Iran wil een nieuwe munteenheid om inflatie een halt toe te roepen

04 mei 2020 15:56 Aangepast: 04 mei 2020 16:00
Iraanse rials in verschillende eenheden. Beeld © AFP

Iran kampte al jaren met een forse inflatie. Sinds 2015 heeft de munteenheid van het land, de rial, zo'n 60 procent aan waarde verloren. Om dat een halt toe te roepen, wil de regering de munt vervangen.

Een dollar is nu zo'n 156.000 rial waard. Door die enorme bedragen wordt het steeds lastiger om op een normale manier te betalen en te rekenen met het geld. 

Groen licht

De nieuwe munt, de toman, zou ervoor moeten zorgen dat de rial vier nullen 'kwijtraakt', wat wil zeggen dat 10.000 rial straks één toman is. Het parlement in Teheran heeft het voorstel maandag goedgekeurd, melden Iraanse media.

De voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe munt duren naar schatting twee jaar. Ze gaan van start zodra de sjiitische geestelijkheid, die het laatste woord heeft, het groene licht geeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwalkend Zimbabwe voert nieuwe munteenheid in

Op orde brengen

Iran is niet het eerste land dat een dergelijke drastische ingreep wil doorvoeren. Twee jaar geleden wilde de Venezolaanse president Nicolas Maduro vijf nullen van de nationale munteenheid, de bolivar, halen.

Venezuela werd toen al jaren geplaagd door inflatiepercentages waar dat van Iran bij verbleekt. Zo kwam in juni 2018 de inflatie uit op 46.000 procent. 

"Alleen die nullen eraf halen, is symptoombestrijding", zei Ivo Arnold in, hoogleraar economie van de Erasmus Universiteit, toentertijd. "Dat helpt niet." Munthervorming kan wel helpen, zei hij, maar alleen in combinatie met het op orde brengen van de overheidsfinanciën. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ziet hyperinflatie eruit in Venezuela: stapels geld voor een kip

Lamgelegd

De beslissing van de Verenigde Staten twee jaar geleden om uit het nucleaire pact met Iran te stappen en het land weer sancties op te leggen, heeft de Iraanse economie lamgelegd. Dat gaat gepaard  met enorme inflatie, maar ook met een gebrek aan investeringen en hoge werkloosheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van