Ga naar de inhoud
Economie

Zwitsers stadje is eerste gemeente die bitcoin accepteert

Beeld © Stad Zug

Nog een paar weken, en dan kunnen de inwoners van de Zwitserse stad Zug hun gemeentebelasting in bitcoin betalen. De stad wil zo de ontwikkeling van de fintechsector in de regio bevorderen.

De stad ligt in de Alpen en er wonen maar 30.000 mensen, maar toch is Zug de eerste gemeente die haar inwoners met bitcoin laat betalen. En dat is nauwelijks toeval: steeds meer fintechbedrijven vestigen zich in de buurt van de stad. Daardoor zijn veel inwoners geïnteresseerd in bitcoin.

Nieuwe technologieën
De burgemeester, Dolfi Müller, zegt met het project de ondernemers in de buurt te willen helpen. "We willen laten zien dat we openstaan voor nieuwe technologieën. Ons doel is om de fintech-ondernemers tegemoet te komen, zodat de sector zich optimaal kan ontwikkelen in dit gebied", aldus Müller. 

De gemeente wil ook bewijzen dat bitcoin binnen de gemeente gebruikt kan worden. De technologie is veilig en de transactiekosten worden ermee omlaag gebracht, is de verwachting. Of dat daadwerkelijk zo is, moet nog blijken: over een half jaar maakt de gemeente de balans op en beslissen ze of ze verder gaan met het project. 

New Hampshire
Zug is niet de enige lokale overheid die de bitcoin binnen wil halen. Ook de Amerikaanse staat New Hampshire onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. Als alles daar volgens plan gaat, kunnen inwoners in 2017 met de digitale munt betalen, meldt Forbes.