Economie

Ultimatum ov-bedrijven aan kabinet over financiële hulp

02 mei 2020 16:31 Aangepast: 02 mei 2020 16:38
Minder reizigers, dus de NS kan minder geld verdienen. Beeld © ANP

Het kabinet moet voor 13 mei duidelijkheid geven aan ov-bedrijven over financiële steun voor de sector. Omdat er minder reizigers zijn dan normaal, verliezen de bedrijven iedere maand zo'n 200 miljoen euro. Zonder afspraken over steun kan er vanaf 1 juni niet verder opgeschaald worden.

De bedrijven schatten in dat ze dit jaar op een tekort van 2 miljard zullen uitkomen. Het gaat om 1 miljard bij NS en ook zo'n bedrag bij bedrijven in het stads- en streekvervoer, verwacht het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). 

Om het voor de vitale beroepen mogelijk te maken met het ov naar hun werk te gaan, draaien de bedrijven een zogenaamde basisdienstregeling. In de afgelopen week werd die zelfs al weer iets opgeschaald om te zorgen dat reizigers anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. Dat laatste levert dus niet per se extra reizigers op, en dus geen extra inkomsten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer ruimte en kortere reistijd: NS laat weer intercity's rijden

Anderhalvemeter

Het besluit om scholen na de meivakantie weer open te laten gaan, zal voor extra reizigers zorgen en daarom moet verder opgeschaald worden. Er is alleen niet genoeg capaciteit om het verwachte aantal extra reizigers op anderhalve meter van elkaar te kunnen laten reizen. 

Reizigers zouden daarom onder meer verplicht moeten worden om mondkapjes te dragen, stelt het NOVB. Personeel van ov-bedrijven zouden verder voorrang moeten krijgen bij testen op het nieuwe coronavirus, net als bijvoorbeeld nu gebeurt bij zorgpersoneel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ov-bedrijven willen verplichte mondkapjes voor alle reizigers

Geld voor maatregelen

Een andere voorwaarde van de sector is dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over financiële steun, voor de al ontstane tekorten en toekomstige en de extra kosten voor alle maatregelen die bedrijven treffen om anderhalve meter afstand te kunnen houden. 

Omdat er in de komende tijd nog meer besluiten genomen zullen worden, die consequenties hebben voor de hoeveelheid reizigers na 1 juni, wil NOVB uiterlijk 13 mei weten waar het qua steun aan toe is, schrijft het verbond in een advies aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS test aangepaste trein: 75 procent zitplaatsen vervalt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van