Economie

Moody's sombert over door lage olieprijs geraakt begroting Saoedi's

02 mei 2020 15:12 Aangepast: 11 mei 2020 10:25
Beeld © EPA

Kredietbeoordelaar Moody's is somberder over de vooruitzichten voor Saoedi-Arabië. Het ratingbureau vreest dat de gekelderde olieprijzen voor een aanzienlijk hoger overheidstekort zullen zorgen. 

De Saoedi's zijn voor hun inkomsten voor een groot deel afhankelijk van de export van olie, maar de vraag naar de grondstof is door de coronapandemie drastisch gedaald.

Moody's verlaagt daarom de outlook van Saoedi-Arabië van stabiel naar negatief. Dat betekent dat de kans op een afwaardering van de kredietwaardigheid van het Midden-Oosterse land groot is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?

Ver van triple A

Voorlopig blijft het ratingbureau bij zijn A1-oordeel voor Saoedi-Arabië, het op vier na hoogste niveau op de schaal die loopt van AAA tot C. Ter vergelijking: landen als Nederland, Duitsland en de VS hebben de felbegeerde AAA-rating.

De negatieve outlook wordt vooral veroorzaakt door de verwachting van Moody's dat de plannen van de Saoedi's om hun economie minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten, nu vertraging oplopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldwijd wachten olietankers vol met olie: 'Er wordt een opslagspel gespeeld'

Overheidstekort loopt op

Moody's verwacht dat het overheidstekort dit jaar oploopt tot 12 procent van het bruto binnenlands product. Dat was vorig jaar nog een tekort van 4,5 procent. 

Door de coronapandemie wordt er onder andere minder gevlogen, autogereden en draait de industrie niet meer op volle toeren. Door al die factoren is er ook minder behoefte aan olie. Een vat Amerikaanse olie is nog geen 20 dollar waard, terwijl daar na de jaarwisseling nog ruim 60 dollar voor werd neergeteld.

De Saoedi's hebben de lage olieprijs en bijkomende problemen ook aan zichzelf te wijten. In de hoop een conflict met Rusland over productiebeperkingen te beslechten overspoelde het koninkrijk de markt eerder dit jaar met goedkope olie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van