Economie

ECB verwacht tot 12 procent krimp in eurozone

30 april 2020 16:26
Christine Lagarde Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar tussen de 5 en 12 procent zal krimpen.

Dat zei ECB-president Christine Lagarde na afloop van de beleidsvergadering van de bank. De centrale bank rekent met verschillende scenario's, omdat nog altijd erg onduidelijk is hoe lang de anti-coronamaatregelen nodig zullen zijn die de eurolanden hebben ingevoerd.

Ook moet blijken hoe succesvol de steunmaatregelen zijn die de regeringen van de eurolanden hebben genomen om de economische schade van de lockdownmaatregelen te beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Economie eurozone krimpt bijna 4 procent: 'Dit is nog nooit gebeurd'

Tweede kwartaal forse krimp

De economie van de eurozone kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019, bleek vanochtend uit cijfers van Eurostat. Het was de grootste daling sinds 1995, toen de metingen begonnen. Toch verwacht Lagarde in het tweede kwartaal nog een veel hardere tik.

Daar staat tegenover dat de centrale bank verwacht dat de economie in 2021 alweer zal herstellen. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van hoeveel schade het coronavirus en de beperkingsmaatregelen aanrichten, aldus Lagarde.

Ze benadrukt dat de werkgelegenheid snel afneemt en dat er 'ongekend' harde klappen vallen in zowel de industrie- als de dienstensector. "De snelheid en de diepte van deze recessie zijn nog niet eerder gezien in vredestijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ECB: Europa harder geraakt door coronacrisis dan andere landen

'Steunprogramma werkt'

Een positief punt is dat het steunprogramma van de ECB in elk geval lijkt te werken, constateert Lagarde. De centrale bank kondigde vorige maand een noodopkoopprogramma (PEPP) aan van 750 miljard euro.

Dat programma is bedoeld om de financiële markten in de eurozone te kalmeren en ervoor te zorgen dat mkb-bedrijven en consumenten toegang behouden tot financiering van de bank.

De ECB gaat vooralsnog geen extra obligaties opkopen, zoals sommige economen hadden verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ECB komt onverwachts met gigantisch noodprogramma

Belangrijkste rente blijft gelijk

De ECB komt wel met een versoepeling van het beleid op twee andere punten. In de eerste plaats kunnen banken die voldoende leningen verstrekken vanaf juni geld lenen van de ECB tegen een rente van min 1 procent, in plaats van min 0,5 procent eerder.

Daarnaast kunnen banken zich vanaf volgende maand tot een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering wenden. Ze kunnen zich inschrijven voor noodleningen tegen een tarief van min 0,25 procent.

De depositorente, blijft onveranderd op min 0,5 procent. Dat betekent dat banken moeten blijven betalen om hun geld 's nachts bij de ECB te stallen. De basisrente van de ECB blijft op 0 procent staan.

Het steunprogramma PEPP blijft doorgaan zo lang de coronacrisis duurt, maar in elk geval tot het einde van dit jaar. Daarnaast loopt ook het bestaande opkoopprogramma van 20 miljard euro door, net als het in maart aangekondigde extra opkoopprogramma van 120 miljard voor dit jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van