Economie

Unicum bij faillissement Slotervaart: alle schuldeisers krijgen geld

30 april 2020 17:19 Aangepast: 30 april 2020 17:26
Beeld © ANP

Alle schuldeisers van het MC Slotervaart in Amsterdam zien een deel van hun vorderingen terug. Het merendeel (85 procent) krijgt zelfs al het geld dat ze tegoed hadden terug. Het gaat om schuldeisers die een bedrag tot vijfduizend euro tegoed hadden. Het is een unicum dat na de afwikkeling van een faillissement iedereen wat krijgt. Er stond voor 55 miljoen euro aan claims uit.

Bij een faillissement verkoopt de curator zoveel mogelijk middelen van het bedrijf. Is het een kooppand en zijn er veel zakelijke auto's of machines, dan is er meer te verdelen dan bij een huurpand waar weinig activa aanwezig zijn.

Maar nadat de Belastingdienst, het UWV en de medewerkers die nog loon tegoed hadden geweest zijn, is er ook in het beste geval zelden nog veel geld over voor de andere schuldeisers. Leveranciers kunnen meestal naar hun geld fluiten.

Lening aandeelhouders

Bij het crediteurenakkoord dat vandaag bij de rechter is voorgelegd en waar alle schuldeisers mee instemden, komt het meeste geld van vastgoedonderneming Zadelhoff. Die heeft 45 miljoen euro betaald voor de grond en het pand van het ziekenhuis. Dat geld is nu als lening verstrekt aan de oud-aandeelhouders van het Slotervaart. Die moeten daarmee hun schulden aflossen.

Als dat gedaan is wordt het eigenaarschap van grond en pand overgezet. Zadelhoff gaat het ziekenhuisgebouw transformeren tot een zorgcentrum.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bod gemeente op Slotervaart afgewezen, curator wil nu snel verkopen

'Uitzonderlijk'

85 procent van de crediteuren krijgt de vordering (tot 5000 euro) alsnog volledig uitbetaald. Schuldeisers die meer dan 5000 euro tegoed hebben, krijgen 42 procent van het bedrag.

Curator Marc van Zanten: "Een volledige uitkering in een faillissement aan 85 procent van de gedupeerden is uitzonderlijk. Hierdoor wordt de schade zoveel als mogelijk vergoed. Zowel het faillissement van het ziekenhuis in oktober 2018, als het verloop en het einde van het faillissement zijn uniek."

De curator spreekt over een belangrijk moment. "Het is uitzonderlijk dat een faillissement van deze omvang en complexiteit al na 17 maanden kan worden beëindigd."

Schuldeisers ontvangen op korte termijn hun geld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van