Economie

Economie eurozone krimpt bijna 4 procent: 'Dit is nog nooit gebeurd'

30 april 2020 12:04 Aangepast: 30 april 2020 17:43
Een van de weinige geopende winkels in Venetië, een groentewinkel. Beeld © Getty Images

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor, de laatste drie maanden van 2019. Dat is de grootste daling sinds 1995, toen de metingen begonnen. "Dit is nog nooit eerder gebeurd."

Het gaat om een voorlopig cijfer, meldt Eurostat, het Europese statistiekbureau. Maar dat cijfer is wel ongekend slecht.

"Die daling komt alleen maar door de laatste twee weken van maart", zegt senior econoom Bert Colijn van ING, die de eurozone in de gaten houdt voor de bank. "Dit is nog nooit eerder gebeurd, en we hebben data die teruggaat tot de jaren 70."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken

In het cijfer van -3,8 procent zit de economische neergang als gevolg van maatregelen om het coronavirus te bestrijden in de eerste drie maanden van dit jaar. De meeste landen in de eurozone begonnen pas halverwege maart met het opleggen van strenge maatregelen en het stilleggen van bedrijven.

Gigantische cijfers door twee weken lockdown

In de eerste maanden van 2020 was er nog niet zoveel aan de hand voor de economie. Daar zijn nog normale cijfers te zien. "De economie draaide prima op niveau", zegt Colijn. "Het is op zich ook logisch dat een lockdown zo'n enorme impact heeft. In een normale recessie zijn de winkels open, maar is het wat rustiger. Nu ga je van output 100 naar nul in een paar dagen. Dat heeft gigantische cijfers tot gevolg."

Daarbij merkt Colijn op dat deze crisis lastig te vergelijken is met andere recessies. "Het lijkt totaal niet op andere recessies die we gezien hebben", zegt hij. In de financiële crisis was er een piek te zien in 2007, daarna ging het jarenlang omlaag. "Dat waren maanden aan daling, nu gaat het om slechts twee weken aan daling met een veel groter effect."

We komen in een recessie, maar wat betekent dat precies?

Een recessie lijkt onvermijdelijk, maar wat de gevolgen daarvan zijn? Dat legt presentator Peter van Zadelhoff.

Tweede kwartaal wordt dramatischer

Dat betekent volgens Colijn ook dat we voor het tweede kwartaal, de maanden april, mei, juni, uit kunnen gaan van een nog veel dramatischer daling. "Je kan niet op de achterkant van een sigarenkistje berekenen hoeveel procent het precies wordt, maar we hebben nu al vier weken lockdown erop zitten, dus dat effect is al groter", zegt de econoom.

De verwachting, of hoop, is wel dat er in het komende kwartaal ook een lichte verbetering optreedt. "In april was er vrijwel overal sprake van lockdown, maar in mei zie je dingen al voorzichtig open gaan. Je gaat niet van nul naar honderd, maar dat zou al een licht positief effect moeten hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Hoe groot is de economische schade van het coronavirus?

Overheidsmaatregelen

De grote vraag is nu of de overheidsmaatregelen die door heel Europa getroffen zijn, het beoogde effect sorteren. "Die regelingen, zoals de NOW, zijn enorm belangrijk om lucht te geven aan bedrijven. Daardoor kunnen mensen straks weer aan het werk en hebben ze nog een inkomen. Als alle maatregelen goed werken is de schade nog steeds niet te compenseren, maar voor de lange termijn beperk je de permanente schade", zegt Colijn.

De grootste kwartaal-op-kwartaal-daling die de eurozone hiervoor meemaakte, kwam uit op -3,1 procent. Dat was in het eerste kwartaal van 2009.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van