Ga naar de inhoud
Economie

Vuelta start niet in Nederland, mogelijke miljoenenstrop voor gemeentes

De start van de Vuelta in Nederland gaat niet door dit jaar. Beeld © ANP

Met de start van de Vuelta lag er opnieuw een groot wielerfestijn voor Nederland in het verschiet. Het hoogtepunt van het feest zou in Utrecht zijn. Daarna zouden de renners afdalen naar Brabant, maar corona gooit roet in het eten. Vandaag werd bekend dat de Ronde van Spanje definitief niet in Nederland start. De hoop is dat Ronde alsnog in 2022 komt, anders zijn overheden en ondernemers hun investering deels kwijt.

Drie etappes van de Ronde van Spanje zouden er verreden worden in Nederland. De start zou in augustus plaatsvinden in Utrecht. Daarna zouden Den Bosch en Breda aangedaan worden door het peloton.

Of de Nederlandse etappes verplaatst worden naar 2022 – de route voor volgend jaar staat al deels vast – is nog onbekend. Daarover wordt pas volgend jaar over beslist. Dat is wel de hoop van de organisatie. Op die manier is alle tijd en geld dat al in het evenement is gestopt toch de moeite geweest.

Mogelijk 3,2 miljoen euro door het putje

Het wielerfeest kende een begroting van 14,9 miljoen euro. Dat bedrag zou deels worden opgebracht met publiek en deels met privaat geld. De gemeentes Utrecht, Den Bosch, Breda en de provincies Utrecht en Noord-Brabant zouden samen het meeste inbrengen, namelijk 6,4 miljoen euro.

De helft van dat bedrag - zo'n 3,2 miljoen euro - zijn ze kwijt als de Vuelta helemaal niet meer naar Nederland komt, is de verwachting van de organisatie. De afgelopen weken werden er meerdere scenario's uitgewerkt. Definitief afgelasten was één van die scenario's.

Miljoenen van het ministerie

De gemeente en provincie Utrecht worden dan harder geraakt dan de Brabantse partijen. Utrecht zou als startstad meer geld inleggen dan de andere steden. Zowel de stad als de gemeente Utrecht zouden 2,1 miljoen bijdragen. Naar schatting gaan beide partijen dus voor ruim een miljoen het schip in, bij volledige afgelasting.

Daarnaast heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook nog 2,5 miljoen euro ingelegd. Hoeveel van dat bedrag mogelijk als verloren kan worden beschouwd is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de Vuelta. Een exacte berekening van de hele Vuelta volgt later.

Vuelta in 2022 kost extra geld

"Alle energie, voorbereiding en samenwerking van anderhalf jaar wordt teniet gedaan", is te lezen in een brief van de colleges van Utrecht en Breda aan hun gemeenteraden. De hoop wordt dan ook gevestigd op de Vuelta in 2022 of later. Ook omdat de private partijen, ondernemers dus, op die manier toch nog iets terug zien van hun investeringen.

Om alsnog de start van de Vuelta naar Nederland te halen met de huidige ambitie, is er wel extra geld nodig. Dat wordt niet gemakkelijk. "Een extra investering is voor alle partners ingewikkeld."

Vuelta-directeur:
Lees ook:
Vuelta-directeur: hopelijk Nederlandse start in 2022
Dit is een artikel van