Ga naar de inhoud
Economie

IMF: stel milieueisen aan coronasteun, herstel moet 'groen'

IMF-baas Kristalina Georgieva. Beeld © AFP

IMF-chef Kristalina Georgieva pleit voor het stellen van vergaande voorwaarden als er staatssteun wordt gegeven aan milieuvervuilende bedrijven. Er zouden bindende afspraken gemaakt moeten worden over CO2-reductie.

"Volgens sommigen betekent de gezondheidscrisis en de 'grote lockdown' die nodig is om deze het hoofd te bieden, dat we de pauzeknop kunnen indrukken in het gevecht tegen de andere existentiële crisis: ons veranderende klimaat. Niets is minder waar", aldus Georgieva.

Volgens de baas van het Internationaal Monetair Fonds moeten landen de gigantische stimuleringspakketten inzetten om beide crises tegelijkertijd aan te pakken.

Staatssteun aan vervuilers

Onderdeel daarvan moet wat Georgieva betreft zijn dat staatssteun voor vervuilers wordt gekoppeld aan afspraken over vergroening. Het debat hierover is ook in Nederland opgelaaid, zeker na de aangekondigde steun voor Air France-KLM.

Zowel de Nederlandse als de Franse staat hebben ook al aangekondigd dat aan de steun wel eisen verbonden zullen zijn. Zo mag KLM geen bonussen of dividend uitkeren en ook is het inkopen van eigen aandelen verboden, die eisen zijn duidelijk.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei dat er ook duurzaamheidseisen gesteld zullen worden, maar die zijn nog niet zo concreet.

Het IMF pleit er dus voor dat er in ieder geval een CO2-reductie moet worden afgesproken in dit soort gevallen.

KLM
Meer van RTL Z
KLM gered door overheid met steunpakket van 2 tot 4 miljard, Fransen redden Air France

Ook wil de topvrouw dat landen dit moment aangrijpen om 'schadelijke subsidies' voor het gebruik van fossiele energie af te bouwen.  

Veel landen subsidiëren op de een of de andere manier het gebruik van fossiele brandstoffen voor consumenten. Maar nu de olieprijs zo laag is, is dit een perfect moment om daarmee te stoppen, vindt het IMF.

Veel meer belasting

Bovendien zouden landen uitstoot van CO2 veel zwaarder moeten gaan belasten, adviseert het IMF.

Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste: het brengt lekker veel geld in het laatje, om het herstel van de economie mee te financieren straks. Ten tweede zorgt het ervoor dat investeringen in de herstelfase niet naar grote uitstoters gaan, maar juist naar de duurzame economie.

En – niet te vergeten – het draagt bij aan het afremmen van de opwarming van de aarde. Daarvoor zou de prijs voor de uitstoot van een ton CO2 wel zeer drastisch omhoog moeten. Volgens het IMF ligt die prijs wereldwijd nu op zo'n 2 dollar, dat zou zeker 75 dollar moeten zijn.

Green deal

Daarmee zit het IMF behoorlijk op dezelfde lijn als de Europese Unie. Klimaatcommissaris Frans Timmermans zei vorige week ook al dat de gigantische herstelplannen die nu worden gesmeed uiteindelijk niet ten koste mogen gaan van de groene ambities van de Europese Commissie.

Sterker nog: "Iedere euro die we investeren moet in de nieuwe economie stromen en niet in de oude structuren", aldus Timmermans. De Nederlandse Eurocommissaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van wat tot de coronacrisis het belangrijkste speerpunt van de Europese Commissie was: een Europese Green Deal.

Die Green Deal moet via strenge wetgeving en gigantische investeringen ertoe leiden dat de EU in 2050 helemaal CO2-neutraal is.

Dit is een artikel van