Ga naar de inhoud
Economie

Hoekstra sluit bezuinigingen niet uit na coronacrisis

Minister Hoekstra. Beeld © Getty

De overheid trekt momenteel flink de portemonnee, om de gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. Blijft dat zo? Dat is niet zeker. Minister van Financiën Wopke Hoekstra sluit niet uit dat bezuinigingen nodig zijn. 

Vorige week werd duidelijk dat het noodpakket van de overheid een flink gat in de begroting slaat. De maatregelen die ondersteuning bieden aan ondernemers en werkgevers kosten heel veel geld. Daardoor is het overheidstekort inmiddels opgelopen tot zo'n 92 miljard euro, of bijna 12 procent van het bbp. 

(Tekst gaat verder onder video)

Hoekstra over steun aan KLM en overheidstekort

12:18

 

"Het is onmogelijk om dat uit te sluiten", antwoordt Hoekstra op de vraag of hij volgend jaar bezuinigingen overweegt, in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. "Maar het is nu niet aan de orde", zegt hij. "We zijn juist het tegenovergestelde aan het doen."

Staatsschuld

Het geld dat de overheid tekort komt wordt geleend. Dat kan op dit moment tegen een zeer gunstig rentetarief.

Desondanks ziet de school economen die voorstander is van begrotingsdiscipline graag dat overheden hun best doen de staatsschuld omlaag te brengen. Dat kan door belastingen te verhogen, of dus door op uitgaven te bezuinigen. 

Andere economen zien dat anders. Vanwege de lage rente drukt de staatsschuld helemaal niet zo zwaar. Bovendien moet de overheid juist investeren, in plaats van bezuinigen. 

Prinsjesdag

Hoekstra houdt zich op de vlakte. "Wij zullen richting Prinsjesdag gewoon kijken wat verstandig is en wat redelijk is", aldus de minister.

Leer
Column
Leer van het verleden: ga niet bezuinigen na corona
Reddingsboei
Lees meer
Reddingsboei KLM komt met prijs: politiek krijgt het voor het zeggen

Waar komt die miljardensteun voor het bezweren van de coronacrisis vandaan?

03:53