Economie

Hoekstra sluit bezuinigingen niet uit na coronacrisis

28 april 2020 16:09 Aangepast: 28 april 2020 20:18
Minister Hoekstra. Beeld © Getty

De overheid trekt momenteel flink de portemonnee, om de gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. Blijft dat zo? Dat is niet zeker. Minister van Financiën Wopke Hoekstra sluit niet uit dat bezuinigingen nodig zijn. 

Vorige week werd duidelijk dat het noodpakket van de overheid een flink gat in de begroting slaat. De maatregelen die ondersteuning bieden aan ondernemers en werkgevers kosten heel veel geld. Daardoor is het overheidstekort inmiddels opgelopen tot zo'n 92 miljard euro, of bijna 12 procent van het bbp. 

(Tekst gaat verder onder video)

 

"Het is onmogelijk om dat uit te sluiten", antwoordt Hoekstra op de vraag of hij volgend jaar bezuinigingen overweegt, in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. "Maar het is nu niet aan de orde", zegt hij. "We zijn juist het tegenovergestelde aan het doen."

Staatsschuld

Het geld dat de overheid tekort komt wordt geleend. Dat kan op dit moment tegen een zeer gunstig rentetarief.

Desondanks ziet de school economen die voorstander is van begrotingsdiscipline graag dat overheden hun best doen de staatsschuld omlaag te brengen. Dat kan door belastingen te verhogen, of dus door op uitgaven te bezuinigen. 

Andere economen zien dat anders. Vanwege de lage rente drukt de staatsschuld helemaal niet zo zwaar. Bovendien moet de overheid juist investeren, in plaats van bezuinigen. 

Prinsjesdag

Hoekstra houdt zich op de vlakte. "Wij zullen richting Prinsjesdag gewoon kijken wat verstandig is en wat redelijk is", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Column

Leer van het verleden: ga niet bezuinigen na corona

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Reddingsboei KLM komt met prijs: politiek krijgt het voor het zeggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van