Economie

Jaarlijks beleggersfestijn van Warren Buffett in afgezwakte vorm

28 april 2020 16:26 Aangepast: 14 mei 2020 20:13
Warren Buffett op een foto van drie jaar geleden. Hij wordt dit jaar 90. Zijn rechterhand Charlie Munger is 96. Beeld © Getty

De jaarlijkse happening voor beleggers, de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffetts Berkshire Hathaway, zal dit jaar in afgezwakte vorm plaatsvinden. Buffetts rechterhand Charlie Munger (96) zal er voor het eerst niet bij zijn en er zijn nog een paar opvallende veranderingen.

Berkshire Hathaway is het noodlijdende textielbedrijf dat beursgoeroe Warren Buffett vanaf 1962 uitbouwde tot het miljardenconglomeraat dat het nu is.

De beurswaarde is zo'n 450 miljard dollar, oftewel iets meer dan heel Shell, Unilever en ASML bij elkaar. Decennialang bestuurden Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger het concern.

Woodstock

De aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway werden altijd gehouden in het normaal gesproken niet al te bruisende Omaha, in de staat Nebraska. Dat was dan voor even het centrum van de wereld voor beleggers.

Daar werd altijd groots uitgepakt: er kwamen jaarlijks zo'n 40.000 beleggers op het event af. Die kunnen losgaan op merchandise van Buffett en Munger, zoals doosjes snoep, blikjes cola en t-shirts met hun gezichten erop. Wie geluk heeft, kon zelfs heel even met de mannen op de foto.

Dat 'Woodstock voor Kapitalisten', zoals Buffet het ooit omschreef, zal komende zaterdag echter in een heel andere en afgezwakte vorm plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Recordopbrengst veiling steak met Warren Buffett: 4,6 miljoen dollar

Zonder Charlie Munger

Zo zal er vanwege het coronavirus geen fysieke aandeelhoudersvergadering plaatsvinden. Beleggers kunnen de meeting volgen via een livestream via Yahoo Finance.

Het is voor het vijfde jaar op rij dat je het evenement exclusief via een livestream van Yahoo kunt volgen, maar opvallend is dat dit jaar Munger niet aanwezig zal zijn.

De reden daarvoor is niet gegeven, mogelijk speelt zijn leeftijd een rol. Munger is inmiddels 96 jaar oud. Medio maart schreef Buffet nog dat Munger mogelijk wel bij de aandeelhoudersvergadering zou zijn.

Ene mogelijke opvolger wel, andere niet

Buffett, met 89 jaar ook niet meer de jongste, is wel bij de aandeelhoudersvergadering. Interessant is dat hij wordt bijgestaan door Greg Abel, de vice-voorzitter van alle activiteiten behalve verzekeringen.

Ajit Jain, de vice-voorzitter van de verzekeringsactiviteiten, zal er niet bij zijn. Abel en Jain werden beide gezien als mogelijke opvolgers van Buffett en Munger. Abel is nu 58, Jain is 68.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Buffett schenkt opnieuw miljarden aan goede doelen

Geen uitgebreide vragen

Nieuw op de aandeelhoudersvergadering is ook dat er geen specifieke vragen over beleggingen of politiek zullen worden behandeld.

Normaal gesproken oreren Buffett en Munger urenlang over een breed scala aan onderwerpen.

Het programma begint om 22:00 uur onze tijd. Om 22:45 uur onze tijd begint de aandeelhoudersvergadering. Buffett en Abel zullen ook vragen beantwoorden die van tevoren zijn ingestuurd door aandeelhouders. Drie journalisten (Becky Quick van CNBC, Carol Loomis van Fortune en Andrew Ross Sorkin van The New York Times) zullen vragen selecteren en deze voorleggen aan Buffett en Abel.

Wat te doen met 124 miljard

Berkshire Hathaway zit op een enorme berg met geld. Eind december ging het om 61 miljard dollar aan contanten plus nog eens bijna 64 miljard dollar aan kortlopende Amerikaanse obligaties (schatkistpapier).

Beleggers zijn uiteraard benieuwd of Buffet en de zijnen een bestemming daarvoor hebben gevonden. Buffett staat erom bekend te kopen als niemand het meer ziet zitten.

'Ergste orkaan ooit'

Munger zei eerder deze maand echter tegen de Wall Street Journal dat Buffett en hij nu voorzichtiger zijn. "We zijn als kapiteins op een schip wanneer de ergste orkaan ooit komt. We willen daar doorheen komen en liever met veel contanten", aldus Munger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van