Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Duitse vakantiegangers leveren ons miljarden op

15 juni 2016 02:00 Aangepast: 31 juli 2017 05:00
Toeristen genieten van het mooie weer op de Brouwersdam. Beeld © ANP (Archieffoto)

De kuilen op het strand even buiten beschouwing gelaten, is de voorliefde van onze Duitse buren om naar Nederland op vakantie te gaan zo slecht nog niet. Want van de ruim 10 miljard euro die vorig jaar door buitenlandse reizigers in Nederland werd uitgegeven, was bijna de helft afkomstig van onze oosterburen.

Allereerst zijn er de uitgaven van dagjesmensen aan souvenirs, biertjes, eten en toegangskaarten voor bijvoorbeeld musea. Onze nachbarn spendeerden daar vorig jaar maar liefst 2,4 miljard euro aan, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toeristen uit Duitsland die langer dan een dag in ons land verbleven, gaven nog eens 1,7 miljard euro uit. Per jaar zijn er ongeveer 4 miljoen Duitsers die in ons land vakantie vieren. 

Maar ons land is niet alleen in trek om vakantie te vieren, ook zakenmensen uit Duitsland steken regelmatig de grens over en gaven daarbij vorig jaar ruim 650 miljoen euro uit. Sommige Duitsers vinden het hier zelfs zo fijn, dat ze ook voor zorg en onderwijs de (kleine) taalbarrière trotseren en dat leverde vorig jaar nog eens 200 miljoen op. 

België goede tweede

Ook onze zuiderburen komen graag naar Nederland en gaven daarbij vorig jaar 1,4 miljard uit.  

Omgekeerd is onze liefde voor de buren ook groot. In Duitsland besteedden Nederlandse reizigers vorig jaar 3,4 miljard euro, waarvan 1,8 miljard opging aan grensaankopen en tijdens daguitjes. Tijdens tripjes naar België werd de portemonnee ook regelmatig getrokken, waarbij 1,5 miljard euro in het land achterbleef. Dat is maar een fractie minder dan werd uitgegeven in zomervakantieland ​numéro un: France.

Lees ook: Wil je binnenkort een vakantie boeken? Zo doe je dat het goedkoopst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van