Economie

Onderzoekers: vooral landbouw en bouw overeind houden in coronatijd

24 april 2020 10:50 Aangepast: 24 april 2020 11:30
In de Dordtse Biesbosch worden nieuwe aardappels met de hand van het land geraapt. Beeld © Novum

Vanwege hun relatief sterke invloed op de rest van de Nederlandse economie is het belangrijk dat vooral de economische schokken in de bouw en landbouw deze coronacrisis worden afgeremd.

Dat schrijven econometrist Jadé Dieteren en econoom Lize Nauta, beiden verbonden aan Rabobank, vrijdag in een analyse in economenvakblad ESB.

Volgens de twee onderzoekers is het verstandig dat beleidsmakers verder kijken dan enkel de omvang, uitval van productie of vraag in een specifieke sector.

Doorwerkende schok

Zij wijzen op het effect van 'netwerkcentraliteit', waarbij de economie wordt gezien als een geheel en waarin een schok in de ene sector doorwerkt naar andere sectoren.

"Hoe centraler een sector, hoe meer de schok doorwerkt", schrijven Dieteren en Nauta, die stellen dat inzichten kunnen helpen bij het vormgeven van steunmaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona kan een economisch sneeuwbaleffect veroorzaken, en dat doet het al

Zo gezien heeft een schok in de landbouw meer effect op de economie dan de bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) doet vermoeden.

Dat komt omdat de agrarische sector nauw verbonden is met de voedingsmiddelenindustrie, die wel erg centraal staat in de economie, en ook met de verwerkende industrie, agrarische toeleveranciers en sierteelt.

Donkere wolken boven bouw

Bij de bouw is een ander corona-effect zichtbaar. Momenteel draait de bouw op veel plekken gewoon door, maar pakken donkere wolken zich samen boven de sector.

Zo is de verwachting dat toeleveringsproblemen (denk aan materialen) en vertragingen bij het aanvragen van bouwvergunningen en opstarten van projecten, op de langere termijn voor serieuze problemen gaan zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt de bouw door op anderhalve meter: soms niet te doen

Zodra er geen huizen meer worden opgeleverd, lijdt de gespecialiseerde bouw waar onder andere loodgieters, stukadoors en schilders onder vallen daar direct onder. Een andere deelsector, de grond-, water- en wegenbouw, wordt ook geraakt, al is daar de schok minder.

'Horeca minder centraal'

De zwaar geraakte restaurants en cafés staan in de toegepaste theorie minder centraal in onze economie, omdat deze sector vooral aan consumenten levert.

Daarentegen heeft de landbouw - via de voedingsmiddelenindustrie - wel weer flink last van het sluiten van de horeca. Die sector blijft nog tot zeker 20 mei grotendeels dicht en zorgt zo voor een sterke terugval naar voedsel, een schok die zo terugwerkt naar de landbouw.

"Omdat de restaurants en cafés minder centraal staan zal de negatieve schok in deze bedrijfstakken in mindere mate rechtstreeks doorwerken naar de gehele economie", aldus de onderzoekers.

Ze benadrukken dat er bij steunmaatregelen van de overheid ook gekeken moet worden naar werkgelegenheid, omvang en mate waarin een sector direct geraakt wordt door de coronaregels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Verlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van