Economie

Gigantisch EU-herstelfonds stapje dichterbij, Commissie wil budget verdubbelen

23 april 2020 20:55 Aangepast: 11 mei 2020 16:47
Charles Michel en Ursula von der Leyen Beeld © Getty Images

Er wordt gewerkt aan een herstelfonds om de Europese economie op gang te helpen na de coronacrisis. Daarvoor moet onder meer de EU-meerjarenbegroting (MFK) flink omhoog, stelt de Europese Commissie. Er wordt gedacht aan een verdubbeling van de EU-begroting.

Er is nog niets besloten over het fonds, maar de Europese Commissie gaat werken aan een strategie voor de herstelfase. Die wordt gekoppeld aan de meerjarenbegroting van de Europese Unie, van waaruit het fonds deels gevuld zou moeten worden. 

Er wordt verwacht dat het EU-budget de komende twee tot drie jaar verdubbeld moet worden om het fonds 'voldoende' te vullen. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Mogelijk verdubbeling EU-budget

Hoeveel geld er precies extra nodig is wil Von der Leyen niet zeggen. "Maar we hebben het niet over miljarden, maar over biljoenen", zei ze vandaag op een persconferentie na afloop van de videotop van EU-regeringsleiders.

Von der Leyen stelt voor om het uitgavenplafond van de EU flink te verhogen, van 1,2 naar 2 procent van het nationaal inkomen van alle EU-landen samen.

Dat betekent dat landen niet direct veel meer moeten gaan betalen aan de EU, maar de EU wel toestaan om meer financiële verplichtingen aan te gaan. Die extra ruimte in de begroting kan de EU dan gebruiken als garantie van de lidstaten waardoor het zelf grote sommen geld kan gaan lenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eurogroep bereikt akkoord over steunpakket voor coronacrisis

Nog veel onduidelijk over uitwerking herstelfonds

Het gevulde pakket zou waarschijnlijk moeten bestaat uit een mix van leningen die terugbetaald moeten worden en uit giften, afhankelijk van hoe zwaar landen getroffen zijn, zei Von der Leyen. EU-president Charles Michel geeft aan dat de landen daar zeer verschillend over denken, en dat daar nog geen afspraken over zijn gemaakt.

Onder meer Italië, Griekenland, Spanje en Portugal willen gezamenlijk veel geld lenen en dat dan weer als gift verdelen waarbij er een gezamenlijke schuld ontstaat. Nederland ziet dat, samen met bijvoorbeeld Duitsland niet zitten. Nederland is niet per definitie tegen het uitgeven van giften, maar doet dat liever via de Europese structuurfondsen en de meerjarenbegroting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie verwacht eind van het jaar vaccin tegen coronavirus

Voorkomen dat leningen giften worden

Premier Rutte benadrukt na afloop van de vergadering tegen het ANP dat er "hoe dan ook voorkomen moet worden dan leningen op een creatieve manier toch giften worden''. Het heeft volgens hem weinig zin om over getallen te spreken als je nog niet weet wat er nodig is en waar behoefte aan is. 

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaat nu aan de slag "om er chocola van te maken", aldus Rutte. "Ik ben blij dat er een analyse komt." Er is volgens hem ook geen noodzaak om haast te maken, omdat de landen zelf, de Europese Centrale bank en de EU al miljarden hebben uitgetrokken.

Noodsteunpakket aangenomen

Vandaag werd ook het noodsteunpakket van 540 miljard euro van de Eurogroep aangenomen, zoals verwacht. EU-ministers van Financiën werden het daar eerder over eens. Met dat fonds kunnen landen in uiterste nood uit de brand geholpen worden.

Het grotere plan wordt nu vooruitgeschoven en onderdeel van de gesprekken over het Meerjarig Financieel Kader, de EU-begroting. De Europese Commissie komt voor 6 mei met een verder uitgewerkt plan voor het EU-herstelfonds en hoe dat in de EU-begroting moet passen.

De bal ligt nu bij de Europese Commissie. Als het plan uitgewerkt is zal daar verder over worden vergaderd. Nederland toonde zich eerder, voor het coronavirus uitbrak, een fel tegenstander van verdere verhoging van het begrotingsplafond van de EU. Toen ging het om een veel kleinere verhoging dan waar nu aan wordt gedacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van