Ga naar de inhoud
Economie

Voorrang bij de grens: overheid probeert zo het tekort aan mondkapjes snel aan te vullen

Beeld © Getty Images

Diverse Nederlandse bedrijven zetten hun contacten in China in om mondkapjes en handgel naar Nederland te halen. Het gaat vaak om bedrijven die eigenlijk in een andere tak van sport actief zijn. Dat merkt ook de Douane die meer telefoontjes dan normaal krijgt van ondernemers die vragen stellen over de importregels. Ook willen veel ondernemers zelf handgel maken.

De Douane ontving tussen 13 maart en begin april ruim 35 verzoeken om informatie van ondernemers die handgel wilden importeren of zelf wilden maken, zegt een woordvoerder van de Douane.

In de handgel zit alcohol, waardoor normaliter accijns gerekend moet worden over de producten die over de toonbank gaan. Handgel is echter van die regels uitgesloten, zolang het volgens de regels van de WHO wordt gemaakt. De alcohol is bewerkt, pas als je het kunt drinken moeten bedrijven accijns rekenen.

Vrijstelling bij gift

Wel moeten bedrijven invoerrechten betalen. "Daar is wel een uitzondering op", legt een douanewoordvoerder uit. "Om persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handgel en beschermende kleding zo snel mogelijk bij het zorgpersoneel te krijgen, kunnen bedrijven een vrijstelling krijgen van de invoerrechten."

De beschermingsmiddelen moeten dan wel gratis worden aangeboden. Bij verkoop tegen inkoopprijs, moeten wel invoerrechten betaald worden.

Voorrang bij de grens

Om te voorkomen dat de mondkapjes en andere beschermingsmiddelen dagen aan de grens staan, geeft de Nederlandse douane deze producten voorrang.

"We zetten ons in voor zo min mogelijk oponthoud aan de grens. Door een goede inrichting van het proces zorgt de fiscale regeling nauwelijks voor logistiek oponthoud. De persoonlijke beschermingsmiddelen komen zo snel op de plek van hun bestemming."

Er wordt door de Douane 'ten aanzien van de fiscale vrijstelling nog steeds gecontroleerd, maar op een wijze dat de controle van persoonlijke beschermingsmiddelen zo min mogelijk fysiek oponthoud geeft'. Hoe die controles dan uitgevoerd worden, is niet openbaar.

 

Gebruik maken van Chinese contacten

Verschillende Nederlandse bedrijven haalden de afgelopen weken mondkapjes naar Nederland door gebruik te maken van hun contacten in China.

Zo doneerde MG Motor Europe dat zich normaliter bezighoudt met de productie van elektrische auto's één miljoen mondkapjes aan de gezondheidszorg in Nederland en andere Europese landen. Er werden 350.000 mondkapjes bij het Nederlandse Rode Kruis afgeleverd.

Ook de eigenaren van Burton Car haalden via hun contacten in Azie mondkapjes naar Nederland. "Er worden op dit moment zoveel mondkapjes besteld dat ook douanes het nauwelijks aankunnen. Bedenk dat een ziekenhuis in Nederland gemiddeld 7.000 kapjes per dag nodig heeft. Er zijn dus gigantische aantallen mondkapjes nodig.", zo zegt een van de eigenaren van het Zutphense bedrijf tegen De Stentor.

Op vragen van RTL Z over de ervaringen met de Chinese en Nederlandse Douane wilden of konden zowel MG Motor Europe als Burton Car ondanks meerdere verzoeken niet reageren.