Ga naar de inhoud
Economie

Rutte: geen bonus, geen dividend en geen ontslagen bij coronasteun

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Bedrijven die overheidssteun ontvangen om de coronacrisis door te komen, kunnen geen bonussen aan de top of dividend aan aandeelhouders uitkeren, vindt het kabinet. Als de steunregelingen voor het bedrijfsleven na 1 juni worden verlengd, ligt het volgens premier Mark Rutte 'voor de hand' om daaraan die voorwaarden te verbinden.

Eerder deze maand kwam KLM nog in het nieuws omdat het bedrijf het bonusplafond van KLM-baas Pieter Elbers wilde verhogen van 75 procent naar maximaal 100 procent van zijn jaarsalaris. Dat terwijl het bedrijf staatssteun heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis. 

Minister Hoekstra verzette zich al tegen de bonus en na de onrust die ontstond, schrapte KLM het plan.

Eisen aan steun

De verlammende uitwerking van de coronapandemie en de maatregelen daartegen op de economie zal helaas over een maand nog niet voorbij zijn, zegt Rutte. Daarom wil het kabinet de loonsubsidieregeling en andere steunmaatregelen verlengen.

Toen die in allerijl werden ingevoerd was er geen tijd om eisen te stellen aan bedrijven die daarop aanspraak wilden maken. Nu zou dat wel kunnen en de Tweede Kamer dringt daar dan ook op aan.

Het zou ook logisch zijn om van bedrijven met overheidssteun te vragen om geen eigen aandelen in te kopen, vindt Rutte verder. Maar hij weet nog niet zeker of ook die voorwaarde mogelijk en verstandig is.

Geen ontslagen bij overheidssteun

Van de 30.000 mensen die KLM in dienst heeft zit een groot deel thuis. Het bedrijf heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de staat tot maximaal 90 procent van de loonkosten overneemt. Van ongeveer 1500 tot 2000 mensen, vooral tijdelijke krachten, neemt het bedrijf afscheid.

Ontvangers van overheidssteun zouden ook hun personeel in dienst moeten houden, zegt de premier. De maatregelen zijn immers niet bedoeld om bedrijven, maar om banen te redden. Maar dat wordt geen harde eis, omdat het beter kan zijn om een paar ontslagen voor lief te nemen als het bedrijf en de andere banen daardoor behouden blijven.

Bedrijven moeten in ruil voor de steun verder werk maken van scholing, zegt Rutte.