Economie

Alleen Groningse economie kromp voor de coronacrisis, Flevoland floreerde

23 april 2020 06:08
Een locatie voor gaswinning in het Groningse Scheemda. Beeld © ANP

Groningen was vorig jaar de enige provincie met een krimpende economie. Al was het een krimp die de meeste Groningers waarschijnlijk zullen toejuichen.

De krimp hangt namelijk vooral samen met de afbouw van de aardgaswinning. De Groningse economie kromp vorig jaar met 0,9 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Laten we deze 'gaskrimp' buiten beschouwing, dan zou het bruto binnenlands product (bbp) van Groningen met 1,1 procent groeien. Dit dankzij sterke sectoren zoals de zakelijke dienstverlening en de zorg, meldde het Economisch Bureau van ING eerder al.

Almere blinkt uit

De provincie met de opvallendste economische groei was afgelopen jaar Flevoland. Dankzij de toegenomen handel, goede prestaties van onder meer leasebedrijven en de bevolkingsgroei in met name de regio Almere, groeide de economie in Flevoland met 3,1 procent.

Almere was samen met de Haarlemmermeer zelfs de rapst groeiende regio van ons land, met beide 4 procent erbij.

Daarmee moet Flevoland alleen Utrecht (+4,6 procent) boven zich dulden. Al profiteerde die provincie naast meer handel ook van een gemeentelijke herindeling waarbij een stuk Zuid-Holland aan Utrecht werd toegevoegd.

Ook Noord-Holland deed het wederom goed met 2,5 procent groei, vooral gedreven door zakelijke diensten en de ict-sector.

Van groei naar recessie

In totaal groeide de Nederlandse economie in 2019 met 1,8 procent. Dat zal in ieder geval dit jaar compleet veranderen. Door de virusuitbraak is een recessie onafwendbaar in 2020. Volgens het Centraal Planbureau kan het bbp van ons land dit jaar tot wel 7,7 procent dalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van