Economie

Waarom het afgelaste Oktoberfest een onwelkome kater is voor Duitsland

22 april 2020 14:21 Aangepast: 22 april 2020 19:16
Beeld © iStock

Ruim zes miljoen bezoekers uit 55 verschillende landen zouden er in oktober naartoe gaan: het Duitse Oktoberfest. Maar door het coronavirus gaat een van 's werelds grootste festivals niet door. Een klap voor de normaal zo economisch succesvolle regio Beieren.

Inwoners, ambtenaren en hoteleigenaren uit München probeerden het nog met man en macht tegen te houden begin deze maand, maar nu is het hoge woord eruit: het mateloos populaire Oktoberfest gaat niet door.

Dat is niet de eerste keer: sinds het ontstaan van het festival in 1810 is Oktoberfest 24 keer eerder afgelast. Alleen echt grote crises zetten een streep door de Duitse traditie. Zo gooide eerder een oorlog met Napoleon roet in het eten, evenals hyperinflatie begin jaren '20 en de Tweede Wereldoorlog.

Een epidemie kwam ook al eerder voor: cholera zorgde eind negentiende eeuw voor veel zieken en doden. De corona-epidemie is nu aan het rijtje toegevoegd.

6,3 miljoen bezoekers

Economisch gezien betekent dat een flinke kater voor de regio. Ga maar na: vorig jaar kwamen er 6,3 miljoen mensen op het zestiendaagse bierfestival af. Ter vergelijking: het Nederlandse Pinkpop trok in 2019 78.000 bezoekers. Naar Hongaars muziekfestival Sziget kwamen vorig jaar 530.000 mensen.

Hoewel het feest vooral Duits is (86 procent van de bezoekers komt uit eigen land), trekt het festival ook bierliefhebbers uit de Verenigde Staten, Australië en Europese landen als Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees hier hoe hard de Nederlandse evenementensector getroffen is:

Verlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca

7,3 miljoen liter bier

Samen besteden de bezoekers zo'n 442 miljoen euro op het terrein en drinken ze 7,3 miljoen liter bier. Buiten het festival wordt er nog eens 285 miljoen uitgegeven aan taxiritten, eten en shopsessies. Hotels verdienen normaal gesproken samen zo'n 500 miljoen euro.

Al met al heeft het festival een economische waarde van ruim 1,2 miljard euro, stelt de gemeente München. Dat loopt de regio dit jaar dus mis. Ook de 13.000 man personeel (waarvan 5.000 met een tijdelijk dienstverband) die normaal werken op het festival lijden onder de beslissing.

Beieren al zwaar getroffen

En dat terwijl de inwoners van de regio Beieren wel een biertje konden gebruiken. Beieren is extra hard getroffen omdat er veel fabrieken staan van de autosector, de motor van de Duitse economie. Zo'n 400.000 mensen werken voor autobedrijven in de Duitse staat.

De autosector heeft het lastig in deze tijd. Veel fabrieken liggen stil om besmettingen te voorkomen en omdat verschillende onderdelen niet geleverd kunnen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van