Ga naar de inhoud
Economie

Minister Hoekstra wil komende weken knoop doorhakken over nieuwe steunmaatregelen

Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © RTL Z

Over niet al te lange tijd moet het kabinet een besluit nemen over nieuwe coronasteunmaatregelen aan bedrijven. "Niet de komende dagen, wel de komende weken."

Dat zegt minister Wopke Hoekstra in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Het eerste steunpakket, met onder andere de NOW-regeling, loopt drie maanden.

Nieuwe voorwaarden

"We zullen niet wachten met aangeven hoe het nieuwe pakket eruitziet tot de laatste dag van die drie maanden", zegt Hoekstra. "Maar het is niet realistisch om het de komende dagen te verwachten." 

Hoe dat 'tweede' pakket eruit moet komen te zien, is precies waar Hoekstra en zijn collega's Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) nu over praten, zegt de eerste. "Welke voorwaarden moet je stellen? Voldoet het huidige medische regime of moet dat worden aangepast? En horen daar dan nieuwe voorwaarden bij?"

Verlengen noodpakket

Vanuit bijvoorbeeld de horeca en het mkb klinken steeds vaker geluiden dat de huidige steun voor hen niet afdoende is. Hoekstra wil niet op specifieke sectoren ingaan. 

"De uitdaging blijft hetzelfde", zegt hij. "Zoveel mogelijk Nederlanders hun baan laten houden en zoveel mogelijk bedrijven door deze lastige fase heen helpen. Het pakket dat er nu ligt, kunnen we verlengen en desnoods nog een keer verlengen." 

Harde tegenwind

Maar, stelt de minister ook, we moeten wel realistisch blijven. "We hebben nu voor 20 miljard aan extra begrotingen naar de Kamer gestuurd. Daar komen nog tientallen miljarden bij: vanwege de schade aan de economie en de inkomsten die we als overheid mislopen." 

"Het is een dure plicht en opdracht voor het kabinet om zoveel mogelijk te doen voor burgers en bedrijven. Maar we moeten ook erkennen dat hoe langer deze crisis duurt, hoe harder de tegenwind. En hoe waarschijnlijker het is dat bedrijven het toch niet gaan redden", stelt hij. "Wat je als overheid ook probeert te doen." 

Per bedrijf kijken wat redelijk is

Ook de staatssteun aan bedrijven zoals Air France-KLM kwam aan bod. Over de bonusregeling voor topman Elbers was Hoekstra kort en krachtig: "Het is verstandig dat dat ding van tafel is. Het past niet in het tijdsgewricht waarin we met elkaar zitten." 

Op het moment dat een bedrijf een 'ander type staatssteun' nodig heeft dan de huidige regelingen, vindt hij het niet meer dan logisch dat daar iets tegenover staat. "We kijken dan welke offers we van aandeelhouders, van het management en van werknemers kunnen verwachten. Bonussen zijn uitgesloten, dividend uitkeren vind ik niet verstandig. Maar we moeten per geval kijken wat redelijk is."