Economie

DNB wil experimenteren met uitgifte betaalrekeningen

21 april 2020 07:37 Aangepast: 21 april 2020 13:49
Het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Beeld © ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt om binnen enkele jaren zelf ook betaalrekeningen uit te gaan geven. Volgens de centrale bank moet dit digitale centralebankgeld in tijden van crises voorkomen dat mensen massaal contant geld opnemen en hiermee banken in de gevarenzone kunnen brengen.

Dat staat in een studie van DNB, dat mede op verzoek van het kabinet is gedaan. Uit de studie blijkt dat Nederlanders in tijden van crises, waaronder de Grote Depressie in de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de kredietcrisis, uit voorzorg hun bankrekening plunderen. Dit kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot een bankrun, waardoor liquiditeitsproblemen ontstaan en banken kunnen omvallen.

DNB denkt dat Nederlanders dit niet of minder zullen doen wanneer zij een rekening bij een centrale bank hebben. Dit omdat tegoeden bij centrale banken volledig worden gedekt, in tegenstelling tot een maximum van 100.000 euro bij commerciële banken, het zogenaamde depositogarantiestelsel.

Meer zekerheid

Op dit moment hebben alleen commerciële banken en een aantal andere financiële instellingen toegang tot een digitale rekening bij de centrale bank. Dat zou kunnen veranderen met digitaal centralebankgeld, dan doe je als particulier rechtsstreeks zaken met de centrale bank. 

Het grote voordeel daarvan: een centrale bank kan in tegenstelling tot een gewone bank niet omvallen. En met dit gegeven in het achterhoofd, zullen consumenten minder snel geneigd zijn om hun geld van hun rekening te halen in tijden van nood, is de redenering. En dat is niet alleen fijn voor de consument die extra zekerheid zoekt of veel spaargeld heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet wil onderzoek naar sparen en betalen bij centrale bank

 

Achtervang bij cyberhack

De wens van DNB komt namelijk niet uit de lucht vallen. Vorig jaar zomer maakte het kabinet bekend dat het onderzoek wil laten doen naar digitaal centralebankgeld, nadat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) tot de conclusie kwam dat de financiële sector te afhankelijk is van de grote banken, zoals ING en ABN Amro.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën schreef aan de Kamer dat digitaal centralebankgeld bovendien 'zou kunnen fungeren als achtervang voor het private betalingsverkeer, bijvoorbeeld bij een storing of een cyberaanval'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Economen: consument moet bankrekening kunnen krijgen bij DNB

Enkele maanden later liet ook het Sustainable Finance Lab van zich horen. Deze club, die zich hard maakt voor een stabiele financiële sector, pleitte in een brief aan de Tweede Kamer voor een proef waarbij tienduizend Nederlanders een rekening krijgen bij DNB. De proef zou moeten uitwijzen hoe zo'n rekening bij de centrale bank in de praktijk uitgevoerd moet worden.

Als de Europese Centrale Bank (ECB) toestemming geeft, wil zijn Nederlandse zusje een 'voortrekkersrol' vervullen binnen het Europese bancaire systeem. "Als alle seinen op groen staan, kunnen we binnen één of twee jaar starten", aldus Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij DNB tegen de Volkskrant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van