Ga naar de inhoud
Economie

Amerikaanse olieprijs voor het eerst in de geschiedenis negatief

Een medewerker van een olieplatform nabij Watford City in de Amerikaanse staat North Dakota. Beeld © AFP

De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI), de toonaangevende oliesoort in de Verenigde Staten, zakt maandag letterlijk door de bodem. Nadat de olieprijs de afgelopen uren al kelderde naar ongekend lage niveaus, werd kort na de middag lokale tijd voor het eerst zelfs een negatieve olieprijs bereikt.

Tegen 14.45 uur Amerikaanse tijd stond de prijs op ruim -38 dollar voor een vat.

Dat betekent dat kopers van olie nu tijdelijk zelfs geld toe krijgen voor het afnemen van olie, iets wat in de geschiedenis van de WTI-benchmark nooit eerder is voorgekomen.

Contracten massaal gedumpt

Dat juist vandaag de prijs zo extreem daalt, heeft voor een belangrijk deel te maken met termijncontracten, zegt Hans van Cleef, energie-analist bij ABN Amro. De contracten voor de maand mei lopen af en worden de afgelopen dagen massaal gedumpt.

Van Cleef: "Dit om te voorkomen dat handelaren straks met fysieke olie zitten die ze niet meer kwijt kunnen. Dat is iets wat normaal gesproken ook wel gebeurt, maar nu onwijs wordt uitvergroot door de coronacrisis en het feit dat de maximale capaciteit voor opslag nagenoeg is bereikt."    

De olie-industrie verkeert dit jaar in buitengewoon zwaar weer. Door de coronacrisis is de vraag naar ruwe olie en brandstoffen zoals benzine en kerosine gekelderd. Dit terwijl de voorraden maar blijven groeien. Van Cleef: "Opslag is schaars en ook nog eens uitzonderlijke duur."

Prijs
Lees ook:
Prijs Amerikaanse olie slipt door kelderende vraag

Schalie-olie hard geraakt

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen na veel onenigheid weliswaar overeen om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen, maar dat heeft nog nauwelijks effect gehad. 

Met name Amerikaanse producenten van schalieolie lijden daaronder. Zij zijn pas rendabel bij een olieprijs van minstens 40 dollar. Zo'n twee derde van de Amerikaanse oliemarkt in VS bestaat inmiddels uit schalie-olie, waardoor in dat land de hardste klappen worden verwacht.

Olie-oorlog
Lees ook:
Olie-oorlog Saoedi-Arabië en Rusland laait weer op: wat is er aan de hand?

Olie dobbert op zee

Om opslagkosten te besparen kiezen veel partijen voor drijvende opslag. Waardoor er nu naar schatting zo'n 160 miljoen vaten ruwe olie in tankers op zee drijven - aantallen die we sinds de jaren 90 niet meer gezien hebben.

Handelaren wachten met de verkoop in de hoop dat zij straks bij hogere olieprijzen forse winsten kunnen boeken op de termijnmarkt, een fenomeen dat bekend staat als 'contango'.

De futureprijs voor een vat WTI-olie voor de maand juni staat nu op een kleine 22 dollar, tegenover 26 dollar voor een vat Brent-olie, wat in beide gevallen nog altijd zeer laag is. Van Cleef: "Ik verwacht dat ook die prijs nog met enkele dollars zal zakken. Er blijven bizarre dingen gebeuren."