Economie

'ECB wil verder gaan dan 1 biljoen euro bij bestrijding coronacrisis'

19 april 2020 14:19 Aangepast: 19 april 2020 15:00
ECB-chef Christine Lagarde Beeld © Sippa

De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om nog verder te gaan dan de ruim 1 biljoen euro die het al heeft toegezegd voor de bestrijding van de coronacrisis in de eurozone.

Dat zeggen twee beleidsmakers binnen de ECB dit weekend in afzonderlijke interviews in een Franse en Portugese krant.

De ECB kwam vorige maand al met een uitgebreid noodpakket van ruim een biljoen euro om de crisis op te vangen. Daarbij gaat het dit jaar nog 750 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen opkopen via het zogenoemde Pandemic Emergency Purchasing Program (PEPP).

'Erger dan eerdere crises'

"We hebben al enorm veel gedaan", zegt ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau tegen het Franse Journal Du Dimanche. "Als het nodig is om meer te doen om de prijsstabiliteit te handhaven, zullen we dat niet nalaten", zegt hij, wijzend op het hoofdmandaat van de ECB.

Volgens Villeroy de Galhau heeft niemand de coronacrisis zien aankomen. "Het is in deze vorm nooit eerder voorgekomen en erger dan eerdere crises."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB: Europa harder geraakt door coronacrisis dan andere landen

Flexibiliteit

Vice-voorzitter Luis de Guindos van de ECB komt met nagenoeg hetzelfde verhaal in weekblad Expresso. Volgens hem houdt de ECB 'een open vizier' bij het reageren op spanningen op financiële marken en manieren om de coronacrisis te verzachten.

"We zijn bezorgd over een combinatie van problemen: een diepe recessie, een enorme impact op de overheidsfinanciën en een toename van de financieringsbehoeften", zeg de Portugees, die stelt dat het PEPP 'flexibel' kan worden ingezet wat betreft de timing en opgekochte leningen.

Inflatie daalt verder 

Die flexibele opstelling moet beleggers en financiële markten de komende tijd geruststellen. Toch is verwachting dat de inflatie in de eurozone voorlopig ver onder de ECB-doelstelling van iets onder de 2 procent zal blijven. In maart daalde de prijsstijging naar 0,7 procent, tegenover 1,2 procent in februari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van