Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Economie

Duitse minister waarschuwt voor nieuw vluchtelingendrama

19 april 2020 10:28 Aangepast: 19 april 2020 10:39
De Duitse minister van Ontwikkelingshulp Gerd Müller. Beeld © Getty

Er moet snel 50 miljard euro worden vrijgemaakt uit het EU-budget voor noodsteun aan ontwikkelingslanden in Afrika en het Midden-Oosten. Zo niet, dan dreigt een volgende vluchtelingencrisis voor Europa.

Dat zegt de Duitse minister Gerd Müller van Ontwikkelingshulp zondag in de Duitse media. Volges hem kan het coronavirus leiden tot terreur en zelfs nieuwe burgeroorlogen in Afrika.

Hij wil daarom dat zijn land samen met andere EU-landen optrekt om ontwikkelingslanden financieel te steunen. Müller denkt naast het sturen van noodhulp ook aan het opzetten van leningen om getroffen ontwikkelingslanden in financiële problemen te ondersteunen.

Op zoek naar welvaart

Dat moet voorkomen dat nieuwe vluchtelingenstromen ontstaan van arme mensen op zoek naar meer welvaart in Europa. Volgens een Brits onderzoek kan het gemiddelde inkomen in sommige regio's door de pandemie tot 20 procent dalen. Daarmee zouden nog eens ruim een half miljard mensen onder de armoedegrens terecht komen.

Veel schulden

Veel Afrikaanse landen hebben een lage kredietwaardigheid. Zo kan volgens kredietbeoordelaar S&P bijvoorbeeld Algerije in de problemen komen met het aflossen van schulden. Ook landen zoals Mauritanië, Tunesië en Mozambique hebben relatief veel schulden uitstaan.

Eerder deze maand bereikten de Europese lidstaten na stevige onderhandelingen een akkoord over een steunpakket van 540 miljard euro. Dat geld is echter gericht op leningen voor de lidstaten zelf, zoals het zwaar getroffen Italië en Spanje. 

Müller wil deze hulp uitbreiden naar de aangrenzende regio's in Afrika en in het crisisgebied rond Syrië.

'Zwakste schakel'

De EU was al een hulppakket van 15 miljard euro overeengekomen voor de landen langs de grens van Europa. Van dat geld gaat 800 miljoen euro landen op de Balkan en Turkije. "De zwakste schakel ligt juist buiten Europa, als we die niet aanpakken komen we er nooit uit", zei minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking daar toen over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van