Economie

Europese Commissie: staatssteun als bedrijf? Dan geen bonus of dividend

16 april 2020 11:59 Aangepast: 16 april 2020 15:49
Eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager roept lidstaten op om een belang te nemen in noodlijdende bedrijven. Beeld © EPA

Bedrijven die in de coronacrisis gered worden door de staat krijgen als het aan de Europese Commissie ligt een aantal strenge restricties opgelegd. Zo mogen ze 'onder geen enkele omstandigheid' bonussen meer betalen aan de top en ook geen dividend meer uitkeren aan aandeelhouders.

Dat staat in uitgelekt plan dat is ingezien door onder meer de Britse kranten Financial Times en The Guardian.

De Europese Commissie werkt achter de schermen aan een tijdelijke versoepeling van de regels voor staatssteun. Dit moet voorkomen dat bedrijven - denk bijvoorbeeld aan KLM - en hun toeleveranciers omvallen in de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-baas: 'Air France en KLM snel staatssteun nodig'

Het plan komt uit de koker van eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) en staat centraal bij onderhandelingen die momenteel gevoerd worden tussen de EU-lidstaten en de Commissie. Die liet op 9 april al weten aan een verruiming van de regels te werken.

De verwachting is dat de landen deze week of uiterlijk volgende week tot een akkoord komen over de voorstellen, zegt een woordvoerder van Vestager tegen RTL Z. Tot die tijd wil de eurocommissaris inhoudelijk niet reageren.

Oneerlijke concurrentie 

Het risico is van staatsteun is dat bedrijven die geen steun nodig hebben, te maken krijgen met oneerlijke concurrentie. Daarom heeft Brussel een aantal beperkingen opgesteld voor bedrijven die worden gered door kapitaalinjecties van EU-staten, via het grootschalig inkopen van aandelen of obligaties.

Zo lang de staat niet is terugbetaald, geldt:

  • Een verbod op dividend uitkeren
  • Terugkopen van eigen aandelen ('buybacks') mag niet meer
  • Geen overnames doen, tenzij deze van levensbelang zijn
  • Een ban op 'agressieve commerciële expansie' 
  • Leidinggevenden krijgen basissalarissen, zonder speciale beloningen

Bij het laatste punt staat in het document aangestipt dat 'onder geen enkele omstandigheid bonussen of andere variabele of vergelijkbare beloningen worden betaald'. Daartegenover staat dat landen verplicht zijn om hun belang binnen afzienbare tijd weer af te bouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU trekt alle registers open: 100 miljard voor werktijdverkorting

Onderhandelingen in volle gang

Het is afwachten welke beperkingen de onderhandelingen overleven. Het niet uitkeren van dividend kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor de beurskoers van een bedrijf, dat zo gemakkelijk kan worden overgenomen door buitenlandse concurrenten.

Volgens insiders van The Guardian is echter onzeker wanneer het definitieve document wordt gepubliceerd en kan het na overleg met de lidstaten nog worden aangepast.

Exitstrategiën

Dat geldt ook voor de genoemde 'exitstrategieën' in het document. Bedrijven waarin de staat een belang neemt van 20 procent zijn verplicht om binnen zes maanden een plan te presenten waarin wordt uitgelegd hoe zij de staat terugbetalen, leest het uitgelekte plan van Vestager. De 20 procent en 6 maanden staan echter tussen haakjes en moeten dus nog worden uitonderhandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Dividendstrop Hoekstra mogelijk nog veel hoger dan een half miljard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van