Ga naar de inhoud
Economie

Schiphol moet dorstige schoonmaker weer toelaten

Schiphol had schoonmaker minder zwaar moeten straffen. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol heeft een schoonmaker die een flesje cola uit de business lounge dronk ten onrechte zijn toegangspas afgenomen. Nu de man zijn hoger beroep heeft gewonnen moet de luchthaven de man weer toelaten.

De man werkte ruim tien jaar via schoonmaakbedrijf ISS op Schiphol, waar hij opklom tot voorman. Al die tijd functioneerde hij uitstekend. In 2016 riep de luchthaven hem zelfs uit tot 'Schoonmaker van het Jaar' wegens zijn kordate optreden nadat een passagier onwel was geworden.

Flesje cola

Eind 2018 had de schoonmaker nog een tas en portefeuille die hij in de toiletruimte vond afgegeven bij de balie. Maar enkele dagen later trok Schiphol zijn toegangspas in nadat op camerabeelden was gezien dat hij een flesje cola had gedronken in de zogenoemde Privium Lounge.

Zijn werkgever ISS kon hem nog wel bij andere opdrachtgevers inzetten, maar door de inname van de pas niet meer op Schiphol waar de man al die jaren had gewerkt.

Vakbondsacties

De man stapte naar de rechter om tegen de maatregel te protesteren. Hij stelde te hebben gedacht dat hij cola mocht drinken, omdat Privium-personeel hem eerder weleens frisdrank had gegeven en dat zelf ook dronk.

Ook vermoedde de man dat Schiphol hem wilde straffen, omdat hij zich tijdens vakbondsacties publiekelijk had uitgesproken voor betere arbeidsvoorwaarden.

Minder zware straf

Nadat de schoonmaker zijn zaak vorig jaar verloor, ging hij in hoger beroep. Met succes, want na de zaak nog eens uitgebreid te hebben bestudeerd, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam gisteren dat Schiphol de man een minder zware straf had kunnen en moeten geven.

Het verweer van Schiphol dat de schoonmaker bij ISS Cleaning werkte en geen rechtsverhouding tot de luchthaven zou hebben, veegde het gerechtshof van tafel. Over de vraag of het drinken van de cola wel of niet verwijtbaar was bleef volgens het hof onduidelijkheid bestaan.

Onrechtmatig

Maar door de te strenge maatregel van het ontzeggen van de toegang, heeft de luchthaven de belangen van de man volgens het hof 'ernstig veronachtzaamd en daarmee onrechtmatig jegens hem gehandeld'.

De man moet daarom zijn pas terugkrijgen. De advocaten van Schiphol en de schoonmaker waren vanochtend onbereikbaar voor commentaar.