Ga naar de inhoud
Economie

IMF: Nederlandse economie krimpt met 7,5 procent door coronacrisis

De Nederlandse economie krimpt dit jaar 7,5 procent, denkt het IMF. Beeld © ANP

De uitbraak van het coronavirus slaat wereldwijd ongekend diepe gaten. De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 7,5 procent, net als de economie in de eurozone.

Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepresenteerde World Economic Outlook.

Als de situatie in de tweede helft van dit jaar weer langzaam normaliseert en steunmaatregelen faillissementen en ontslagrondes beperken, zal volgend jaar wel weer enig herstel optreden.

Mogelijk herstel in 2021

Het IMF voorspelt voor de wereldeconomie als geheel in 2021 een opleving van 5,8 procent. De Nederlandse economie zal dan waarschijnlijk met 3 procent opkrabbelen, de eurozone 4,7 procent.

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath benadrukt dat de ramingen nog erg onzeker zijn. Als de virusuitbraak langer aanhoudt, kan de schade veel hoger zijn. Als de pandemie aanhoudt tot volgend jaar, kan de wereldeconomie in 2021 nog eens met 8 procent krimpen.

9000 miljard dollar verdampt

Volgens de hoofdeconoom wordt dit hoe dan ook een zwaardere recessie dan de financiële crisis van 2008. Volgens haar heeft de wereld sinds de Grote Depressie in de jaren 30 niet meer zo'n fikse economische dreun gehad.

In geld uitgedrukt gaat er dit jaar en volgend jaar zeker voor z'n 9000 miljard dollar aan economische waarde in rook op, becijfert de econoom. Dat is meer dan de economieën van Duitsland en Japan bij elkaar.

Geen land gespaard

Geen enkel land blijft gespaard, blijkt uit de prognoses van het IMF. Zo krimpt de economie van de Verenigde Staten dit jaar waarschijnlijk bijna 6 procent, Japan verliest dik 5 procent en Duitsland 7 procent. In Italië keldert de economie vermoedelijk met meer dan 9 procent.

In de meeste Europese landen worden deze klappen volgend jaar slechts deels goedgemaakt.

Ook tal van opkomende economieën krijgen dit jaar te maken met krimp of zien hun groei stevig teruglopen. De doorgaans snelgroeiende Chinese economie zal maximaal 1 procent in omvang toenemen, voorspellen de experts van het IMF.

Somberder dan ING en CPB

Met het oog op de Nederlandse economie is het IMF somberder dan een recente voorspelling van ING. Economen van de bank voorspelden voor 2020 weliswaar een krimp van 8 procent, maar zij stelden dat Nederland volgend jaar weer een groei van dik 8 procent tegemoet zou kunnen zien.

ING:
Lees ook
ING: Nederlandse economie krimpt dit jaar circa 7 procent

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is volgens het planbureau nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.