Economie

Amazon en Equinix op hoogste koers ooit, varen wel bij coronacrisis

14 april 2020 16:50 Aangepast: 14 mei 2020 20:19
Consumenten bestellen meer online vanwege het coronavirus. Beeld © AFP

Terwijl de beurskoersen van bijna alle bedrijven lager staan dan een paar weken of maanden geleden, tikken de Amerikaanse reus Amazon en Equinix (dat datacentra exploiteert) juist het hoogste niveau ooit aan.

Net zoals zo'n beetje alle beursgenoteerde bedrijven zag Amazon de beurskoers sinds medio februari flink dalen. In het geval van Amazon ging er 23 procent van de koers af, in drie weken tijd.

Andere bedrijven zijn slechts voor een deel hersteld, maar Amazon voor de volle 100 procent. Sterker nog, voor bijna 103 procent, want de koers staat nu boven het hoogste punt ooit, een nieuw all-time high dus.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hamsterwoede in de VS: wachtlijst voor nieuwe klanten bij Amazon

Beste van techreuzen VS

In de Nederlandse AEX en midkap-index doet geen enkel fonds ze dat na. Maar ook op Wall Street is Amazon een uitzondering. Aan de grote tech-aandelen, de zogeheten Faang-aandelen, laat Amazon allemaal de hielen zien.

Amazon profiteert bij zowel de webwinkel als bij cloudcomputing (waarbij bedrijven hun systemen en data-opslag niet zelf verzorgen, maar dat via de servers van bijvoorbeeld Amazon doen) van de coronacrisis, legt Jos Versteeg, die bij InsingerGillissen onder meer de grote Amerikaanse techreuzen volgt, uit.

Het bedrijf gaat 75.000 nieuwe werknemers aannemen, terwijl eerder het personeelsbestand al met 100.000 man was uitgebreid.

Online en de cloud

Door de coronacrisis vinden veel consumenten het vervelend om nu naar de winkel te gaan, dus bestellen ze online, aldus Versteeg. "Ze winnen nu marktaandeel, van alle internetverkopen in de VS komt de helft voor rekening van Amazon."

Verder komen steeds meer bedrijven er achter dat het heel handig is om in de cloud te werken, aldus Versteeg. "Amazon is verreweg de marktleider in cloud computing en doet daar nu zijn voordeel mee. Voordeel is dat het hier hoge marges op maakt."

Over 2019 was de cloud goed voor slechts 12,5 procent van de omzet, maar voor 63 procent van het operationele resultaat.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amazon ontslaat orderpicker uit VS die staakte om corona-druk

Microsoft, Apple, Facebook en Alphabet

Microsoft levert ook clouddiensten, maar het zit ook in hardware en daar heeft het last van toeleveringsproblemen uit China, aldus Versteeg. Ook Apple heeft problemen met de aanlevering van producten uit China.

Microsoft maakt als 'oud' techbedrijf trouwens geen onderdeel uit van de Faang-aandelen.

Alphabet, het moederbedrijf achter Google, én Facebook zijn juist voor een groter deel afhankelijk van advertenties en in die branche gaat het nu minder goed, legt Versteeg uit.

Netflix: de andere uitzondering

Er is één ander groot techconcern dat de recente koersdaling bijna weer achter zich heeft gelaten en dat is Netflix. Het staat nog zo'n 5 procent onder het hoogste punt ooit. In de AEX is er geen enkel bedrijf dat dit Netflix na doet.

Ook voor Netflix pakt de coronacrisis goed uit, legt Versteeg uit. "Ze blijven marktaandeel winnen, in heel veel landen is er niet zo heel veel anders te doen, zeker niet 's avonds, dus veel mensen gaan thuis films en series kijken."

Equinix: datacentra

Een onderneming die al wél een nieuw hoogste punt ooit heeft aangetikt is het Amerikaanse Equinix. Met een beurswaarde  van 57 miljard dollar is dit geen kleine jongen, alhoewel het bij onder meer Amazon (1,1 biljoen dollar) in het niet valt.

Het concern is naar eigen zeggen het grootste ter wereld op het gebied van datacentra.

Digitale infrastructuur is essentieel om op afstand te kunnen werken en voor digitale entertainment, licht Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, toe. "Overal is behoefte aan bandbreedte".

Ook voor beademingsapparatuur en data-analyse zijn datacentra belangrijk, zegt hij. "We zijn gezegend dat we in een it-tijdperk leven". Zo overleggen ze bij Stroeve Lemberger steeds meer met klanten op afstand.

De koers van Equinix stijgt vandaag verder, tot een nieuw hoogste punt ooit.

Takeaway.com

Nederlandse beursfondsen die de afgelopen weken relatief het best zijn doorgekomen, als het om de beurskoers gaat, zijn Vopak, Just Eat Takeaway en Wolters Kluwer, alhoewel ze nog nog niet op het hoogste punt ooit staan. 

Bij Vopak heeft dat ten dele met de coronacrisis te maken. Door de lage olieprijs werd het voor handelaren interessant om nu olie te kopen en het op te slaan, met de gedachte het later tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.

Wolters Kluwer heeft een vaste inkomstenstroom, van veel klanten die de informatie toch wel nodig hebben.

Alleen bij Takeaway.com is de relatief goede prestatie op de beurs volledig aan het coronavirus toe te schrijven. De coronacrisis zorgde half maart voor een dip, maar die is inmiddels ingelopen. In Nederland ligt het aantal orders zelfs hoger dan voor de coronacrisis. Het gemiddelde orderbedrag is, tijdelijk, flink toegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van